Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Başkalarının haklarına saygı göstermek

Tüm insanların sahip olduğu bazı ortak haklar vardır. Örnek verecek olursak maddi ve manevi haklar, siyasi, ekonomik veya sosyal haklar şeklinde geniş bir yelpazeyi kapsar. Bilmemiz gereken herkesin bu haklara sahip olduğu ve başkaları tarafından kısıtlanamayacağı gerçeğidir.

 

İş ve ticaret hayatındaki haklardan bahsedecek olursak. Örneğin bir insan yaptığı çalışma ve buluşu tescil ettirirken bu ismi başkalarının kullanmasını engelleyebilir. Ancak başkalarının da benzer çalışmalar yapmasını (taklit olmadığı sürece) ticaretime zarar gelecek diye, tekel olmak için engelleyemez ve psikolojik yıldırma ve baskı uygulayamaz. Hukuk sisteminde buna hakkın kötüye kullanılması denir. Gerçekten çekememezlik, haset bir hastalıktır. Hani bu konu insanın var olması kadar eskidir. Belki de Allah sınırsız ihtiyaçların yanında sınırlı kaynaklar yaratırken insanları imtihan ederek, bu kalp hastalıklarından korunmamızı istemekte ve takva sahip olup olmadığını test etmektedir. Bakın dünyada ki tüm savaşlara ve kavgalara, hepsinde tamah, para hırsı ve menfaat vardır. Tekelci sistemler de böyle oluşmaktadır. Başka kişilerin pazara girmesine engel olmaya çalışırlar. Fakir ve zengin ayrımları artar.

Herkes nasibi ile gelir derler ya, başkalarının ne yaptığı ile uğraşmak yerine kendimiz daha iyi neler yapabiliriz diye uğraşmalıyız. O zaman Allah'da size yardım eder. Basit insanlar basit çıkarların peşinde koşar. Milyon dolarlık bir holding düşünün bir ürünü pazarlayan asla bu firma sokakta simit satan biriyle uğraşmaz. Çünkü o kişiye  kuruş menfaat sağlayan şeyin kendisine  kuruş kaybettirmeyeceğini bilir.

3 kuruşluk dünyada, 3 kuruş daha fazla kazanmak 3 için, 3 kuruşluk insan olmaya değer mi?.  Hangi etikete sahip olursanız olun önce insan olmayı öğrenmeniz lazım. Yıkıcı değil yapıcı olmak gerekir. Mülkün sahibi Allah'tır. Karunluk peşinde koşacağına insanlık peşinde koş ki 3 günlük dünya da giydiğin bir hırkanın hesabının sorulacağını bil.

Önce ahlak

“Sev bütün insanları, say bütün insanları,
Kin gütme, unut gitsin
geçmişte olanları,
Dürüst ol, insancıl ol düşün öbür dünyayı,
Bir karıncayı bile incitme sakın evlat,
Geçmişten geleceğe yaratılmış ne varsa,
Unutma ki hepsinin de bir sahibi var,
Kul kaderini yaşar bahtına ne çıkarsa,
Düşmez kalkmaz bir Allah unutma sakın evlat”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder