Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Burnu sürtülecek olan toplumlar

 Toplumsal çürümenin ayak sesleri



Toplumlar zamanla yozlaşmanın etkisiyle yaşam kalitesini yitirebilir ve huzursuz bir yapıya sahip olabilir.
Her toplumun adalete ve huzura ihtiyacı vardır. Bir toplumdaki insanların eğitim düzeyi, seçimleri ve yaşam biçimleri, kaderlerini ve geleceklerini tayin etmelerini sağlar. Eğitimsiz ve kötü ahlak seviyesine sahip insanların çoğunlukta olduğu bir ülkede adalet ve liyakat zamanla ortadan kalkar. 

Bir ülkeyi insan bedenine benzetirsek o bedeni oluşturan hücreler yani insanlar sağlıksız olursa o hücrelerin oluşturduğu dokular ve organların sağlıklı olması imkansızdır. Kendi çıkarlarını toplumun çıkarlarından üstün gören menfaat odaklı bir insan modelinde liyakat sahibi insanların toplumu yönetmesi ve yönlendirmesi imkansız hale gelir. Zamanla ahlaki değerlerini yitiren böyle bir toplumda çürüme meydana gelir. O toplumda yaşayan insanlar adalete güven duymamaya başlar gitgide yaşam kaliteleri bozulmaya başlar. Her geçen gün ekonomik ve sosyal olarak geriye gitmeye başlarlar. Zamanla mutluluğun yerini huzursuzluk ve kargaşa almaya başlar. Topluma ahlakıyla ve yöneticilik vasfıyla liderlik yapabilecek insanların sayısı azalır. Ülkemizden örnek verirsek Atatürk ilkelerinden uzaklaşmak ve gerici bağnaz kimseleri destekler hale gelmek diyebiliriz

İlahi adalet böyle toplumları savaş, terör, ekonomik sıkıntılar ve geri kalmışlıkla sınamaya başlar. Her ne kadar insanlar bu sıkıntılarından dolayı gerçeği anlamaya başlasalar da artık bozulan hücre yapısında bir insan bedeninin sağlıklı olması imkansızdır. Toplum bozuk olduğu için bozuk yönetici ve adalet sistemini tersine çevirmek zorlaşır. Tahta kurusunun kemirdiği ahşap bir yapı gibi dışardan sağlam gibi gözükse de içerden çürümeye başlamıştır ve kırılgan bir yapı haline gelmiştir. En ufak darbede darmadağın olur.
Son zamanlarda Osmanlı devletinin yıkılmasının sebeplerinden bir tanesi ilim ve bilimde geri kalma, liyakatsiz insanların ülkeyi yönetir hale gelmesidir. Bu sağlıksız yapıyı tersine çevirmek için eğitimli ve ahlaklı bireyler yetiştirilmesi şarttır. Ancak bu yolla bu yozlaşma sona erecektir. Aksi halde toplumun huzuru git gide bozulacak ve burnu sürtülecektir. Ancak dürüst ve ahlaklı kimseler el üstünde tutulmaya başlanırsa bu kısır döngü tersine döner. Bu yüzden bir toplumun seçimi gelecekleri de tayin edecektir.
Güzel ahlaklı ve eğitimli bireyler yetiştirilmediği sürece toplumsal çürüme ve sıkıntılar kaçınılmaz hale gelecektir.



 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder