Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Özgün ve kaliteli içerik ne anlama gelir?

Web sayfalarını değerli kılan kıstasların başında özgünlük, kısacası benzersizlik, başka bir tabirle orjinal içirik gelir.

Bu kelimeleri arama motorları kalite yönergelerinde, SEO makalelerinde ve Adsense site kalitesi kurallarında sıkça görmüş, anlamlarını merak ediyor olabilirsiniz.

Özgün İçerik,

Yalnızca sizin tarafınızdan oluşturulmuş, alıntı ve kopya olmayan benzersiz içeriklere denir. Yayınladığınız makale, video herneyse başka bir yerde yayınlanmamış, sizin fikriniziden ve yaratıcılığınızdan doğmuş olmalıdır. Böyle olduğu zaman ancak içerik değerli hale gelecektir ve internete renk katacaktır; kullanıcılara ziyaret etmeleri için bir neden sunacaktır.

Özgünlük neden önem arz eder?

Ara motorları kullanıcıya "en ilgili ve alakalı-relative content" sunmayı prensip edinirler. Kopya ve spam içerikler kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler, vakit kaybına neden olup aradıkları bilgilere ulaşmalarını engellerler.

Farz edin X konuda benzer 1000 makale yazılmış ve hepsinin içeriği hemen hemen aynı ise, sizin bunu yazan 1001. kişi olmanız, yazım ve kelimeler benzersiz olsa bile size birşey kazandırmaz, değerli hale gelmez, bilgi kirliliğine neden olur.

Özgünlüğe sadece kopya olmayan içerik olarak baksak bile evet doğrudur, bunun yanında özgün bir değer sunması da gerekir.
Demek istediğim bazı içerik sahipleri benzer yazıları kelimelerde oynama yaparak, değiştirerek yayınlıyor. Siyah yerine kara yazıyor, başlıkları vs değiştiriyor. Genelde bunu haber siteleri yapıyor. Bir tane ünlü sitedeki haberi değiştirerek kendi sitelerine ekliyorlar.  Arama motoru akıllı algoritmalarla bunları da süzgeçten geçirip kelime oyunlarını bulabiliyor.

Aynı habere farklı bir yorum getiyorsanız  veya içeriğiniz yayınlanmamış faydalı bilgiler içeriyorsa o zaman tam anlamıyla özgün sayılır.

 Özgünlük tam olarak  faydalılık ve güvenilirlik anlamına gelmese bile onu tamamlayan iki özelliktir. Verdiğiniz bilgilerin doğruluğu ve alanında uzmanlık içerimesi içerik değerini belirleyen ön koşullardan biridir. Bir doktorun sağlık alanında yazdığı makalelerin kredibilitesi diğerlerinden yüksek olacaktır.

Özgünlüğü tamamlayan iki önemli husus:

  • Güvenilirlik-Credibility

  • Alanında uzmanlık ve yetki sahipliği fikri uyandırmak ve kanıt ve tecrübeyle desteklenmek-Authoritative

  • Kullanıcıya farklı bir değer sunmak-Providing significant value to the users


Yukarıdaki 3 madde göz ardı edildiğinden dolayı, sitem neden "yetersiz içerik" muamelesi görüyor, Google dizinine eklenmiyor ve filtreleniyor şeklinde sorular sıkça soruluyor.

Gerçekten emin olduğunuz ve uzman olduğunuz alanlarda yazılar yazın. Savunduğunuz görüşün gerekçelerini ve nedenlerini doğru anlatın.

 

Liyakat olmazsa huzur olmaz

Toplumsal huzurun sağlanmasının olmazsa olmaz kuralı işlerin ehline verilmesi ve adaletin kusursuz işlemesidir. Liyakat kavramı, sahip olunan görev ve sorumluluğu hak edecek yeterlilikte ve nitelikte olmayı ifade etmektedir.

 



Belirttiğimiz iki kural işlemediğinde huzursuzluk ve çürüme başlar. Önemli görevlere getirilen kimselerin liyakat sahibi olması hayati önem taşır.

Ahlak yozlaşması baş gösterdiğinde ve adalet tam işlemediğinde, iltimas(torpilcilik), hazırdan kazanma, başka bir tabirle kıyakcılıkla yandaşçılık başlar. Böyle bir ortamda huzursuzluk, yolsuzluk baş gösterir. Terör olayları artar, ülke ileri değil geriye gitmeye başlar. Kurum ve kuruluşlar işlerini sağlıklı yapamazlar, toplumun adalete ve kurumlara olan güveni azalır.

Adaletin ve liyakatın olmadığı bir ortamda hangi sisitemi uygularsanız uygulayın bataklığın üzerine ev yapmış gibi olursunuz. Zamanla rutubetten ve nemden duvarlar çürümeye başlar. Ne yaparsanız yapın temel bozuk olduğundan sistem işlemez hale gelir.

"Acaba ev 3 katlı mı olsa 5 katlı mı, tuğlayı şöyle mi koysam böyle mi?" derken elinize bir şey geçmez, dıştan sağlam gözüken ama tahta kurusunun kemirdiği ahşapları andıran bir yapıya sahip olursunuz.

Musibet ve belaların oluşmasında, geri kalmışlıkta etkili olan kurallar:

  • İşlerin ehil olmayanlara verilmesi

  • Ulemanın susuturulması ve ahmakların konuşturulması

  • Eğitimsiz ve cahil kitlelerin artması

  • Ahlak yozlaşması

  • İltmas, rüşvet, torpil ve hazırdan kazanmanın artması

  • Adaletin yozlaşması

  • Kamusal kaynakların haksız yollarla kullanılması

  • Mezhep, inanç, etnik köken vb. yollarla atılan fitneler ve kutuplaştırmalar.

  • İnancın siyasete alet edilmesi(inancına riya bulaştırmak)

  • Kendi menfaatlerini toplumun menfaatlerinden üstün gören avantacı kitlelerin oluşması.