Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Kaygı ve anksiyete ile ile başa çıkma becerileri

 Kaygı için başa çıkma becerileri, kaygıya rağmen devam etmek için yapabileceğimiz eylemler ve düşünebileceğimiz yöntemlerdir. Bazen, belirli bir durumda kaygı gerçekten güçlüdür ve başa çıkma becerileri, bunu aşmamıza yardımcı olur. Kaygı uzun süreli bir deneyim olabilir, bu nedenle başa çıkma becerileri, aynı anda uzun vadede stres ve kaygıyı azaltmanın yollarını öğrenirken bize ilerlememiz için yollar sunar.




Kaygı ile başa çıkmak için yöntemler ve stratejiler toplarken, sizin için doğru olanları seçmek için şu yönergeleri göz önünde bulundurun:


Sevdiğiniz başa çıkma becerilerini kullanın; seni yakalamayan şeylerden daha etkili olacaklar.

“Olması gerekenleri” ortadan kaldırın; Bir başa çıkma becerisi seçmeyin çünkü bundan hoşlanmanız gerektiğini “gerekiyor”.

Karşılaştırmalardan kaçının; Başkalarının ne yaptığını nasıl ölçtüğü konusunda endişelenmeden sizin için neyin işe yaradığına odaklanın.

Onlara daha fazla anlam ve amaç ve dolayısıyla etkililik kazandırmak için başa çıkma becerilerinizi yaşam hedeflerinizle eşleştirin.

Kişiliğinize uygun kaygıyla başa çıkma yöntemlerini seçin.

Başa çıkma becerilerini kategorilere ayırmak, o andaki ihtiyaçlarınıza uygun çeşitli fikirler arasından seçim yapmanızı sağlar. Aşağıdaki kaygıyla başa çıkma yöntemleri, başlamanıza yardımcı olacak becerilerin bir örneğidir.


Düşüncelere ve Görünüme Yardımcı Olan Kaygı Başa Çıkma Becerileri

Anksiyete düşüncemize müdahale eder, düşüncelerimizi hızlandırır ve neredeyse her şeyi fazla düşünmemize neden olur . Bu, bakış açımızı etkiler ve kendimizi, başkalarını ve genel olarak hayatı nasıl gördüğümüze olumsuz bir bakış açısı getirir. Bu tatsız olduğu için, doğal olarak düşüncelerimizle savaşma eğilimindeyiz, ancak onlarla mücadele etmek yalnızca onları besler ve kaygıyı artırır. Kendinizle, düşüncelerinizle ve endişenizle mücadele etmek yerine, her şeyi olduğu gibi kabul edin.


Yavaşça kendinize endişeli olmak için izin verin .

Sert bir şekilde olumsuz kendi kendine konuşmayı, bir insan olarak kim olduğunuzu kabul etmekle değiştirin.

Pasif bir gözlemci olun, kaygı belirtilerinizi onlarla savaşmadan fark edin; Direnç kaygıyı artırırken sadece gözlemlemek sükunete neden olur.

Olumlu niteliklerinizi, başarılarınızı ve yaşam hedeflerinizi kendinize hatırlatmak için olumlu olumlamalar kullanın  .

Kaygıyı bir Çin parmak tuzağı gibi düşünün. Parmaklarınızı tuzağa sokup, mücadele ederek ve sertçe çekerek çıkarmaya çalıştığınızda, tuzak sıkışır ve daha çok sıkışırsınız. Ancak rahatladığınızda, tuzağın varlığını kabul ettiğinizde ve parmaklarınızı sakince dışarı kaydırdığınızda, tuzağın üzerinizdeki tutuşundan kurtulursunuz.


Yatıştıran ve İlham Veren Anksiyeteyle Başa Çıkma Becerileri

Kaygı gerginliğe neden olur ve bizi tedirgin ve huzursuz hissettirebilir. Anksiyete ile başa çıkmanın bazı yolları , o anda sakin hissetmek için kendinizi yatıştırmayı içerir. Kendimizden daha büyük bir şeye bağlanmak ve ilham almak, endişeli duygularla başa çıkmamıza da yardımcı olur. Bu teknikleri deneyin:


Doğaya çıkın;

Güzelliği takdir edin/ bir huşu duygusu geliştirin ;

Okumak, el işi yapmak, koşmak vb. gibi sevdiğiniz bir şeyin içinde kaybolun;

Hayatınızdaki iyiliği kabul etmek ve şükran duygusunu geliştirmek için bir pozitiflik günlüğü tutun;

Yavaşlatmak;

Endişeli düşüncelerinizde hüküm sürmenin ve kendinizi merkeze almanın bir yolu olan farkındalığı uygulayın;

Gün içinde ara sıra "Uyanık" olduğunuzu kabul etmek için duraklayın. 

Enerjiyi Serbest Bırakan Anksiyeteyle Başa Çıkma Becerileri

Anksiyete ajitasyon yapabilir. Bazen hareketsiz kalmak zor olabilir, çünkü kendi tenimizin dışına fırlayacakmışız gibi hissediyoruz. Bu olduğunda, bu bastırılmış enerjiyi ve gerilimi serbest bırakmamıza izin veren kaygıyla başa çıkma becerileri son derece yararlıdır. Bu tür bazı kaygıyla başa çıkma yöntemleri şunları içerir:


Egzersiz yapmak;

Merdivenlerden yukarı ve aşağı hızlı bir yürüyüş gibi herhangi bir hareket;

Derin nefes egzersizleri ; Yorulduğunuzda durup nefes almak zor olabilirken, bunu yapmak vücudumuzun kaygıya verdiği fizyolojik tepkiyi sakinleştirir, böylece gerilimi azaltır.

Şişelenmiş düşünce ve duyguları serbest bırakmak için günlük tutmak.

Diğer Anksiyete Başa Çıkma Becerileri

Kaygı için ek başa çıkma becerileri şunlardır:


Anksiyete azaltıcı ihtiyaçlarınıza uyan, yatıştırmak için sakinleştirici veya bastırılmış enerjiyi serbest bırakmak için şevkli müzik;

Düşüncelerinizi kaygıdan uzaklaştırıp başka bir şeye kaydırmak için dikkat dağıtma teknikleri . Manipüle etmek için küçük bir nesne taşımayı , koparmak için lastik bir bant takmayı, sakız çiğnemeyi, karalamalar yapmayı vb. düşünün ;

Güçlü yönlerinizin ve başarılarınızın devam eden bir listesi;

Akupresür veya kas gerginliğini ve enerjisini serbest bırakmak için parmak uçlarınızı kullanın.

İnsanlar çok farklı olduğu için kaygıyla başa çıkma becerileri birçok biçimde ortaya çıkar. Bir kişide işe yarayan bir sonrakinde işe yaramayabilir; yine de herkesin kaygıyla başa çıkmanın yollarını bulma veya yaratma yeteneği vardır. Birçok farklı başa çıkma stratejisini stoklamak iyi bir fikirdir çünkü ihtiyacınız olan şey günden güne değişir. Emrinizde olan bir dizi araçla, endişeyle başa çıkabileceksiniz - buna rağmen devam edebileceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder