Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Sonbahar aylarında ekilebilecek kış çiçekleri

Serin havada yetişen kış çiçekleri


Bir çiçek sever olarak artık yaz bitti ve sonbahar geldi bu yüzden hangi bitkiyi yetiştirebilirim diyorsanız burada serin havaları seven ve erken baharda çiçeklenen bitki türlerinin bazılarından bahsedeceğim. Özellikle evden ısı almayan bir cam balkonunuz varsa bu çiçekler tam size göre. İşte bu çiçeklerden bazıları:

Şebboy Çiçeği(Matthiola Incana-Cheiranthus Cheiri)

Sarı Şebboy



  Serin havaları seven ve güz ekimlerine uygun çiçekler arasında şebboy çiçekleri var. Hem evinizi  güzel kokusuyla dolduracak hem de görsel olarak renk katacaktır. Özellikle sarı şebboylar (Cheiranthus Cheiri) donlara  dayanıklı bir çiçek olarak kış mevsiminde yetiştirilebilecek çiçekler arasında yer alıyor.
Neden şebboy derseniz kış gelmeden ekerseniz baharın habercisi olarak kokulu çiçeklerini sizlere sunacaktır. 

Hercai Menekşeler(Pansy-Viola)

Hercai Menekşe-Pansy



   Özellikle parkların ve bahçelerin gözdesi peyzaj alanlarında en çok rastladığımız çiçekleri arasında hercai menekşeler var. Bu güzel çiçeği bahçelerimizde olduğu gibi saksıda da yetiştirebilmemiz mümkün. Dona dayanıklı bir çiçek olarak ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilebilir. En güzel özelliklerinden birisi dona dayanıklı ve serin havalarda coşan çiçekler arasında. Hercai menekşeleri ekmek için en güzel vakitler arasında yoğun sıcakların azaldığı sonbahar mevsimi yer almaktadır. En güzel kök gelişimini serin havalarda yapan bir çiçektir. Güzün ekerseniz kış mevsiminden itibaren çiçeklenmeye başlayacaktır.

Alev Çiçekleri(Phlox)

Alev Çiçekleri


    Anavatanı Amerika kıtası olan bu çiçek kümeler halinde açan ve yoğun çiçeklenmesiyle bilinen güzel bitkiler arasında yer alıyor. Saksı performansı da çok güzel olan bu çiçek dona dayanıklı olmasıyla da yaz bitimi iç mekanda ekilebilecek çiçekler arasında. Tohumdan çimlendirdiğiniz floksları daha sonra bahçeye veya saksıya şaşırtabilirsiniz. Saksıda yetiştirecekseniz havadar güneş alan bir ortam tercih etmelisiniz. Güzün ekilen flokslar yine bahar gelip havaların ısınmasıyla güzel çiçeklerini sizlere sunacaktır. Aynı zamanda bu hafif ve güzelde bir kokusu olmaktadır. Kokulu çiçek severlerin favorisi olabilecek güzel çiçeklerden bir tanesidir.

Primula Çiçeği-Çuha Çiçekleri    

Çuha Çiçeği-Primrose


Primulalar diğer adıyla çuha çiçekleri saksıda yetiştirmeye uygun serin hava bitkileri arasında yer almaktadır. -35°C lere kadar soğuk havalara dayanabildikleri için kış mevsiminde yetiştirmeye uygun bitki türleri arasında yer alırlar. Kışın ve sonbaharda dikilen çuha çiçekleri erken bahardan mayıs ayına kadar çiçekli kalacaklardır. 

Elbette dona dayanıklı bir çok bitki türü mevcut fakat saksıda yetiştirmeye uygun bizim de denediğimiz çiçeklerden en çok rastlanılan çiçeklerden bazılarından burada söz ettik. Örneğin hanımeli, klematisler, çin mor salkımı gibi iç mekana uygun olmasalar da bahçelerden duvar demirleri ve pergollere sardırılarak yetiştirilebilen karasal iklime uygun olan çiçekler de yer almaktadır. Bu üç bitkide kokuludur.
Sitemizde bu çiçeklerin bazılarıyla ilgili ayrıntılı bakım bilgilerine ulaşabilirsiniz.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder