Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Bel ve boyun fıtığı tedavisi

Ameliyat bel ve boyun fıtıklarında son çare olarak düşünülmelidir. Sizlere genel kabul görmüş tüm dünyada uygulanan ameliyatsız tedavi yöntemlerini paylaşacağım.    

    Bazen bel ağrısı uzun sürdüğünde hemen aklımıza olmadık fikirler gelir. Acaba fıtık mı oldum,hadi ileride yürüyemezsem gibi . Hemen endişelenmeyin çünkü her bel ağrısı fıtık değildir. Fıtık olsanız dahi yapacağınız bazı pratik egzersizlerle bel kaslarınızı güçlendirerek bunun ilerlemesini durdurabilirsiniz. Ama unutmayalım ameliyat seçeneği hemen başvurulmaması gereken en son seçenektir. Tabi uzman bir fizik tedavi polikliniğinde muayene olup orada fizik tedavi görmenizde fayda var.
Bel ağrılarının büyük çoğunluğunun kaslarla ilgili mekanik sorunlar olduğu ve sanıldığı gibi her bel ağrısı disklerden kaynaklanmaz. Ve her insan hayatının belirli bir kısmında bel ağrısı süreçleri yaşamıştır. Bu bel ağrıların çoğu 6 ay içerisinde azalarak yok olur. Eğer altı aydan uzun sürdüyse kronik bel ağrısı sorunu vardır.
Amerika'da bel ağrısı çekenlerin %80 ninin sorununun kas kaynaklı ağrılar olduğu saptanmıştır. Yanlış hareketler sonucu kasların zorlanması, terleyerek soğukta kalmaktan kaynaklanan kulunç gibi ağrılar bel ağrısına sebep olabilirler. Burada bahsedeceğim yöntemler tüm guruplar için faydalı olacaktır. Bunları sürekli yapın. Bel kaslarınızı güçlendirici hareketler ile eğer varsa fıtığın ameliyatsız tedavi edilmesinde kullanılan dünyaca ünlü yöntemler ve egzersizleri deneyebilirsiniz.


 

1-Dorsal Germe Hareketi Yapın.


Sırtüstü uzanarak herbir bacağınızı dizinizin altından kavrayarak göğsünüze çekin. Bu hareketi sabah akşam tekrarlayın.




2- Press Up Hareketi


Yüzüstü yere uzanın kalçanızı kaldırmadan ellerinizle destek alarak doğrulun. 5-10 saniye bekleyip tekrar uzanın. Aynı şekilde birkaç tekrar yapabilirsiniz.



3-Hareketlerin Bazıları


Sehpanın üzerinde bacak germe, emekler pozisyonda beli kambur hale getirerek yapılan kedi-deve hareketi. Yine emekleme posizyonunda hem sağ eli ,sol bacağı,sol bacağı sağ eli aynı anda kaldırma hareketi. Sırt üstü yatarak dizlerinizi kırıp bel çukurunuza doğru belinizi itin(pelvic tilt).

Bu hareketleri sabah akşam 10 tekrar yapın.


3-Sıcak ve Soğuk Uygulama-Masaj


Ağrıyan bölgeye sıcak havlu bastırın ve sürekli sıcak tutun. Veya sıcak su keseleri ile sıcak uygulayın. Eğer yaralanma yeni olmuşsa (düşme,incinme vs) Bölgeye 12 saat geçmeden soğuk uygulamanızda fayda var.

Bölgeye ısı uyguladıktan sonra ozon yağı,zeytin yağı ile masaj yapabilirsiniz.


4-Zorlayıcı Hareketlerden kaçının


Isınmadan spor yapmayın. Aşırı ağırlık kaldırmayın. Ağırlık kaldırırken dizlerinizden destek alın. Bel  kaslarınızı güçlendirici egzersizler yapın. Çok fazla oturmayın. Ara sıra ayağa kalkıp gezin. Otururken bel çukurunuzu destekleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder