Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

İçinizdeki gücü keşfedin

5. İçinizdeki gücü keşfedin


 

 

Karamsar ve başarısız hissetmemizin altında, daha önce karşılaştığımız engelleri hatırlayıp kendimizi sınırlamamız ve güvensizliğimiz yatar. Aslında insanlar sandıklarından daha güçlüdürler. Fakat yaşadığımız bazı zorluklar bizim mücadele azmimizi kırarak güvenimizi sarsar.  Hayatta tek engelle karşılaşan sadece bizmişiz gibi. Oysa ki güzel sonuçlar çoğu zaman zorlukların arkasında gizlidir. Önemli olan ümidimizi yitirmeden yolumuza devam edebilmektir. Ben her insanın içerisinde keşfedilmesi gereken farklı yetenekler olduğuna inanıyorum. Ancak çok insan kendine güvenmediği için yeteneklerini ortaya koymaktan kaçınabilir. Bugün sizde hangi durumda olursanız olun her şey için yeni bir başlangıç yapabilirsiniz. Hayat bize bugün kaybettirdiyse yarın daha iyisini sunacaktır. Zaman geçtikçe üzüldüğünüz şeylerin aslında ne kadar anlamsız olduğunu fark edip o günkü durumunuza güleceksiniz. Belki kaybettiğini sandığınız şeylerin daha güzeline sahip olacaksınız. Mevlana’nın çok güzel bir sözü var:

Üzülme! İstediğin bir şey olmuyorsa, ya daha iyisi olacağı için; ya da gerçekten de olmaması gerektiği için olmuyordur”.


 

Kaygıların ardında kabul edemediğimiz ve yüzleşmekten korktuğumuz gerçekler yatar. Bize acı veren bu gerçeklerle tek tek yüzleşip bizi üzmelerine engel olabiliriz. Her zorluk olgunlaşmamıza yeni şeyler öğrenmemize vesile olur. Başka bir sözünde ise

 

Üzülme evlat kaybettim sandıkların kurtulduklarındır belki “ der  Mevlana.

 

Örneğin erkek arkadaşından ya da kız arkadaşınızdan çok istemenize ve elinizden gelen çabayı göstermenize rağmen ayrıldığınızı farz edelim. Hayat karşınıza öyle birini çıkarır ki sizden ayrılanlara teşekkür edersiniz. Neyin bizim için daha hayırlı olduğunu biz bilemeyiz. Bize düşen görev yılmadan yola devam etmek olmalı.

 

Kalbinizi kinden, nefretten ve geride kalmış anlamsız hatıralardan temizleyin. Bunları sadece çıkarılmış birer ders olarak görün. Çünkü en huzursuz insan içerisinde kin besleyen, kendiyle barışık olmayan insandır. Affetmenin gücünden faydalanın. Kalbinizi ızdırap veren hastalıklardan temizleyerek, siz sandığınız egonuzdan kurtulup öz benliğinize dönebilirsiniz. İnsan ruhu saf ve temizdir. Fakat önyargılarımızla ve duygularımızı yanlış yorumlayarak oluşturduğumuz  biz sandığımız egomuzla temiz duygularımızı  yok ederiz.

 

Özbenlik insanın nesneler dünyası ve insanlar dünyasıyla ilişkilerinde duyduğu üstünlük, yeterlilik ve etkinlik duygusudur. Yapılan yoga ve meditasyon egzersizleri, insanın evrenden gelen kozmik enerjiyi hissedip, öz benliğine dönerek kendini huzura kavuşturmasını amaçlar.

 

Nasıl olmamız gerektiğini anlatan bizi her zaman koruyacak 7 altın öğüt:

 

  1. Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.


 

  1. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.


 

  1. Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.


 

  1. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.


 

  1. Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.


 

  1. Hoşgörülükte deniz gibi ol.


 

  1. Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.


 

Hz. Mevlana

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder