Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Sağlıklı kilo vermenin yolları

Çoğu kimse fazla kiloları olduğundan yakınır. Haksız da sayılmazlar çünkü çağımızın en önemli sorunlarından diyabet, kalp ve damar hastalıklarının oluşmasında fazla kiloların tetikleyici olduğu ispatlanmıştır. Bel çevresi boyu uzunluğunun yarısından fazla olan kişiler dikkat etmeliler. Bel çevresi erkeklerde 100 cm'yi geçmemeli. İdeal kiloda olmanız sizde bu hastalıkların oluşma riskini azaltacaktır. Unutmamamız gereken konulardan biri, diyabette genetik faktörler de çok önemlidir. Özellikle birinci dereceden akrabalarınızda diyabet görülme sıklığının fazlalığı sizin de risk altında olduğunuzu gösterir.

sağlıklı zayıflama

Zayıflamanın altın kuralları


Zayıflamaya çalışmak, her ne pahasına olursa olsun kilo kaybetmek anlamına gelmemeli. Kilo verme, zamana yayılarak, düzenli ve sağlıklı beslenme planı içerisinde yapılmalıdır. Ağır diyetler uygulayıp, bedenimizin ihtiyacı olan besinleri yeteri kadar almadan yapılan bilinçsiz zayıflama çalışmaları, farklı sağlık sorunlarına yol açar. Ayrıca aniden verilen bu kiloların tekrar geri alınma ihtimali vardır.

İdeal oran haftada yarım kilo kaybetmekdir. Haftada 3 kilo verdiren diyet şeklinde yazılar, söylenileni gerçekleştirse de sağlıklı zayıflama olamaz. Bazı formüller vücuttan suyu atarak yalancı zayıflama meydana getirir.

Zayıflarken önemli olan kas kütlesini kaybetmeden yağ kaybetmeyi sağlamaktır. Kalori azaltımı yapıyor olsak bile, protein ve glisemik indeksi düşük karbonidrat kaynaklarına başvurmak zorundayız. Aksi halde bitkinlikler, yorgunluk, kas ağrıları gibi farklı sağlık sorunları yaşayabiliriz.

Çayı şekersiz içmeye başlamayı deneyin. Tatlı ihtiyacınızı çeşitli meyve sebzelerden karşılamaya çalışın. Lifli gıdalar tüketerek açlığınızı bastırın. Karbonhidrat ihtiyacınızı unlu mamülleri azaltarak elma gibi meyvelerden karşılayabilirsiniz.

Sağlık durumu el verenler için haftada 2 veya 3 defa 20 dakika terleme egzersizleri, kardiyo yapmak(koşu,bisiklet,yüzme vs), günde yaklaşık 10 bin adım atmak ideal kilonuzu korumaya yardımcı olur. Kilo verme zamana yayılarak sabırla yapılması gereken bir faaliyettir. Doktorunuza danışmadan diyet kararları almayın.

Beslenmeyle birlikle fiziksel egzersizler bir arada yürütülmeli. Sadece beslenme ya da egzersiz şeklinde birbirini ikame edecek  plan uygulamayın.

Kilo vermede etkenler:

-Normal kilodaysanız aldığınız ve harcadığınız kaloriyi dengeleyin.

-Fazla kilolu iseniz günde 500 kalori azaltarak haftada yarım kilo verebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki uygulamadan yararlanabilirsiniz.

Günlük Kalori Hesaplayıcı


-Hareket ederek, yeşil çay içerek, kırmızı biber tüketerek metabolizmanızı hızlandırın.

-Bel, göbek ve karın yağlarına yönelik egzersizler uygulayın. (sabah akşam yarım mekik, pilates, aerobic gibi)

Moralinizi bozmadan sonucu haftada, hatta ayda bir kontrol edin. Birden olmayacağını olursa da sağlıksız bir yöntem olacağını bilmenizde fayda var.

Hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder