Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

İç Mekanda Selluka yetiştirme

Selluka (Vigna Caracalla) Yetiştirme


Türkçe ismiyle Selluka  olarak bilinen bitkinin  Anavatanı Güney Amerika'dır. Latince ismi Vigna-Caracalla olan sarılıcı ve hızlı büyüyen bir sarmaşık türüdür.

Çiçeklerinin o harika kokusunu koklayanlar ve yetiştirenler bilir. Fasulye ile aynı familyaya ait Selluka'nın kıvrımlı çiçekleri balkonunuzu, terasınızı o güzel kokularıyla dolduracaktır.

Tohumdan ektiğim Selluka'yı Ankara'da iç mekanda batıya bakan bir pencere kenarında yetiştirmeyi başardım. Nihayet Eylül'de ilk senesi olduğu halde bakla verip kıvrımlı çiçeklerini bize gösterdi.



Kokusu Gardenya, Yasemin bitkilerinin bileşkesini andıran egzotik harika bir koku. Mayıs ayında sert kabuklu tohumlarını bir köşesinden zımparalayıp, içine birkaç damla oksijenli su ekleyip, 4-6 saat suda beklettikten sonra  şişen tohumlar 2 hafta sonra torf içerisinden kafasını gösterdi. Nihayet sonbahara doğru çiçek açtılar. Bulunduğu konum havalandırılan,  günde 3-4 saat filtreli güneş gören bir camekan arkası. Kağıt bardakta çimlenen Selluka yı Ben 15 litrelik  saksılarda büyütmeyi başardım. Elimizden geldiği kadar büyük saksılar kullanmak gerekiyor. Sağlıklı gelişmesi için en az 30 cm en ve boyunda büyük saksılar lazım. Aksi halde çiçek açmayabiliyor.

Tropik bir bitki olduğundan dolayı dona dayanıksız. Sıcaklık 4-5 C° nin altına düşmemeli. Türkiye'de don görmeyen Ege ve Akdeniz'de  (9-10 iklim kuşağında) yıl boyu dışarda kalabilir. Ancak Ankara'da yetiştirmek için (7 iklim kuşağı) kış boyu iç mekanda tutmanız gerekiyor. Toprak kurumadan sulamamak, kışın sulamayı azaltmak çok önemli. Kuraklığa dayanaklı olduğundan biraz susuz kalsa hemen kurumuyor. Fakat bitkiyi strese sokmadan toprak kurumaya başladıkça sulamak gerekli. Toprak geçirgen olmayıp aşırı su tutarsa kök çürümesi yapıyor. Toprağa kum karıştırmak sağlıklı büyümesini destekliyor.

Bizde tek sorun yaprakları saran kırımızı örümcek oldu. Sinsi istilacı Sellukaların kabusu. Yaprakların arka kısımında pamuksu bir ağ görüntüsü ve lekeler şeklinde bitkiyi sarıyor. Yapraklar aniden sararmaya ve dökülmeye başladıysa ve yaprakların alt kısmında ağ görüntüsü varsa hemen bitkiyi ilaçlamak gerekiyor. Çok küçük olduğundan hemen fark etmek zor. Ben yaprak sararması ve dökülmesini araştırırken rastgele bir formda okudum. Yaprakların alt kısmına bakın pamuksu kırmızı lekeler varsa kırmızı örümcek sorunu vardır demişlerdi. Suya katılan uygun bir zirai ilaçla yapraklara fısfıslayıp bundan kurtulabildik.

Selluka'nın sarılacak bir çubuğa ihtiyacı var. Ev için 2 m yeterli. Çok hızlı uzadığından için sarılıcının  2 m üzerinden uç sürgünlerini budamak şart yoksa bıraksanız bütün alana, tutunduğu her şeye kendini sararak 6 metreye kadar uzuyor sanırım. Çıtanızın boyuna ulaştığında üst kısmından budayabilirsiniz.

Selluka Türkiye'de izmir'le özdeşleşmiş, nadir bulanan bir sarmaşık türüdür. Ahengin güzelliği anlamına Zülfü Aruz olarak  da bilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder