Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Evde Yasemin Yetiştirmek



 İç mekanda Yasemin Bitkisi Büyütülmesi ve Bakımı

 Yasemin bitkisi sevginin ve saflığın simgesi olarak görülen, hoş kokulu çok güzel bir sarmaşık türüdür.  Ilıman bölgelerde dış mekanda genelde çitlere ve pergollere sardırılarak büyütülür, etrafına güzel kokular yayarlar. Farklı dillerde güzelliğinden ve kulağa hoş gelmesi nedeniyle bayan ismi olarak da kullanılır. Beyaz renkte açan çiçekleri tüm ağaç dallarını sararak kapı girişlerini, çitleri ve pergolleri süslerler.



Dona dayanıklı bir tür olmayıp -5° derecenin altındaki soğuklara dayanamazlar. Don görmeyen bölgelerde dış mekan bitkisi olarak yetiştirilirler. Yasemin bitkisinin yazın çiçeklenebilmesi için kışı 15° nin altına inmeyen serin bir ortamda geçirmesi gerekebilmektedir.
 Verimli geçirgen her türlü toprakta yetişebilir. İç mekanda 10 litre büyüklüğündeki bir saksı yeterli olabilir.
Sarılıcı bir tür olduğundan ağaçlara bitkilere sardırmak bu bitkileri hızla kaplayacağından pek önerilmez.
 Yasemin dış mekan bitkisi olmakla beraber iç mekanda da uygun ortam sağlandığında saksıda yetiştirilebilirler. İç mekana en uygun tür pembe Yasemin ya da kış Yasemin’i olarak da bilinen
Jasminum Polyanthum bitkisidir. Tomurcukları pembe olsa da çiçekleri beyaz renktedir.

Bitki günde 4-5 saat direkt güneş ışığı almalı ve toprak kurudukça düzenli sulanmalıdır. Bitki toprağına bahar ve yaz ayları belirli aralıklarla organik kompozit gübreler verilebilir.
Bizim fide olarak satın aldığımız Yasemin fidanımız büyüdü ve kışı cam balkonda geçirerek yazın çiçeklenmeyi bekliyor. Don olmadığı sürece çok soğuktan etkilenmiyor. İklim kuşağı 7 de yani don gören karasal iklimlerde korumalı ortamda tutulmalılar. Çok hızlı büyüyen ve yayılan bir tür. Saksıda tutunacak çubuklara ihtiyaç duymaktalar. Sarmaşıkları istenilen boyuta ulaştıklarında sürgünlerinden kesip sınırlandırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder