Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Büyük şirket olmak büyük bütçeye bağlı değildir

Android geliştiricilerinin yaşadığı sorunlar ve Google Yasakları


   Google, çok sayıda Android geliştiricisinin Google Play geliştirici hesabını politika kurallarına uymadığı gerekçesiyle sonlandırıyor.
Google Play'de uygulama yayınlamak için bir geliştirici hesabınızın olması gerekiyor.
25 dolar karşılığında geliştirici hesabı satın alabiliyorsunuz. Ancak uygulamanız 3 defa askıya alınırsa geliştirici hesabınız fesh ediliyor ve tekrar geliştirici hesabı satın alıp, uygulama yayınlamanıza izin vermiyorlar. Özellikle uygulama geliştirerek geçimini sağlamaya çalışan bir insansınız bu bütün emeklerinizin çöpe gitmesi anlamına geliyor.


   Kural ihlali ne ise size önceden bilgi verilmiyor. Uygulamanın yayınlanmadan önce askıya alındığı maili gönderiliyor.


 Sorun size sonradan bildirildiği için ne kadar itiraz ederseniz edin düzeltme şansınız olmuyor. Hepimiz insanız hata yapabiliriz bazen kötü niyetli olmadan hatalar yaptığımız olabilir.
Hiçbir kural ihlali olmayan yeni bir hesap dahi oluşturursanız önceki ihlaller denilerek yeni hesaplarda kapatılıyor ve böylelikle sizin temiz bir sayfa açmanıza izin verilmiyor. Yaptığınız itirazlara hazır şablon cevaplar gönderiliyor. Sizin için her türlü destek ve iletişim yolları kapanmış oluyor. Geliştirici hesabı için ödediğiniz 25 doların karşılığında aldığınız hizmet de içler acısı.
Oysaki uygulamaları askıya almak yerine her defasında önceden bildirip size düzeltme imkanı verilebilir. Hiçbir kural ihlali olmayan geliştirici hesapları önceki ihlaller denilerek sonlandırılmayabilir ve size ikinci bir şans verilebilir.
Ancak Google çözümü size kapıları tamamen kapatmakta buluyor. Size birer sabıkalı suçlu muamelesi yapıyor ve sizin bu ürünlere katılmanıza izin verilmiyor.
  Biz burada Google'ın politika kurallarını sağlamaktaki titizliğini ve çabasını eleştirmiyoruz. Kuralları uygulamaktaki iş ahlakını ve yöntemleri eleştiriyoruz. Yayıncılar ve geliştiriciler üzerinden milyarlarca dolar kazanan dünya devi bir şirketin bu kadar umursamaz ve sorumsuz davranması, geliştiricilere adamakıllı bir destek sunamaması anlaşılır gibi değildir.

Milyar dolarlık bir şirket olmanız sizin büyük bir şirket olduğunuz anlamına gelmez. Bütçeniz kadar insani ve ahlaki değerlerinizin de çok yüksek olması gerekir. 

   Google’ın geliştiricilere ve yayıncılara sunduğu destek ve çözümler, internet devi olmuş bir şirkete yakışmıyor. Kural ihlali olmayan geliştirici hesaplarına getirilen yasaklar kaldırılmalı. Kullanıcılara ömür boyu yasak getirmek yerine sorun neyse onu çözmek konusunda yardımcı olunmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder