Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

İç mekanda lavanta yetiştirmek

Lavantalar kozmetik sektöründe de kullanılan, mor çiçeklerden oluşan çalımsı yapıda bir bitkidir. Lamiaceae(Ballıbabagiller) familyasına ait kokulu bir çiçektir. Doğal olarak yetiştiği bölge Akdeniz coğrafyasıdır.

Peki bu bitkiyi iç mekanda evlerde nasıl yetiştirebilirsiniz?

Genelde dış mekanda çok güneş alan bölgelerde yetiştirilmesi gereken bitki olmasına karşın uygun ortam sağlandığında balkonlarınız da veya iç mekanda yarı kapalı ortamlarda da yetiştirebilirsiniz
 Toprak seçiciliği olmamakla birlikte kireçli ve süzek toprakları sever. Aşırı sulanmaktan çok hoşlanmaz. Toprak iyice kurudukça su verilmesi gerekir. Lavantalar güneş seven bitkiler olduğu için bol güneş alan yerlerde çok iyi yetişirler bir çiçek açarlar. Bulunduğu ortamın uzun süre direkt güneş ışığı aldığından emin olmalısınız. Fransız lavantaları biraz daha az ışıkta çiçek açabildikleri için iç mekan için çok uygun lavanta türüdür.
Öğleden sonra sürekli güneş alan Batıya bakan bir balkonda yetiştirdiğim lavantalar çok güzel çiçek açtılar.Bununla ilgili video da çektim isterseniz izleyebilirsiniz.



Evlerde orta büyüklükteki bir saksıda yetiştirebilirsiniz. Ne kadar bol güneş alırsa o kadar iyidir. Güneş ışığından çok mahrum kalırlarsa çiçek açmayabilirler. Gelişme döneminde budama yapmak daha derli toplu ve güzel büyümelerini sağlar.

1 yorum: