Bir başka adı da güneş çiçeği olan heliotropium arborescens(yalancı vanilya) çiçeğinin anavatanı Peru'dur. Boraginaceae familyasından olan çiçeğin kokusu vanilyaya ya da vişneli turtaya benzetilir. Tatlılarda kullanılan ve yenilebilen vanilya ile bir ilgisi ve akrabalığı yoktur. Eğer yenilecek olursa toksik etki yapacağı için zehirlidir.
Heliotropium bitkisi kelime anlamını Yunanca "Helios-Güneş", "Trepein-Dönmek" kelimelerinden almaktadır. Gün içerisinde kendini güneşe doğru döndürdüğü için bu bitkiye Güneş çiçeği ismi de verilmektedir.
Heliotropiumlar mor, beyaz ve koyu mavi renkte minik açan bitkinin üzerini kaplayan çiçeklerden oluşan, koyu yeşil yapraklı çalımsı bitkilerdir. Çiçeğin yaprakları nane yaprağına benzemektedir.
Kokulu çiçek severlerin evlerde saksılarda yetiştirebileceği güzel çiçeklerden bir tanesidir.
Genellikle yıllık olarak yetiştirilen bitki olmasına rağmen dondan korunursa çok yıllık olabilmektedir.
Heliotropium Arborescens bitkisi bakımı ve çoğaltılması
Güneşi çok seven bitki olmasına rağmen yarı gölge ortamlara uyum sağlayabilen bir çiçektir. Sadece sabah güneşi ve bir miktar batmaya yakın akşam güneşi alan aydınlık bir noktada konumlandırılabilir. Yazın sıcak geçen bölgelerde bitkiyi öğlenin ve akşamüstünün yakıcı güneşinden korumalısınız.
Zengin, nemli ve geçirgen topraklardan hoşlanır. Toprağı sürekli nemli olmalı ve aşırı sulamadan da kaçınılmalıdır. Bitkiye iki haftada bir sıvı besin takviyesi yapmak yararlı olacaktır.
Heliotropium çiçeğini tohumdan ve dal sürgünlerinden alınan çeliklerle yetiştirebilir ve çoğaltabilirsiniz. Tohumlar toprak yüzeyine bastırılarak ekilir üzeri toprakla örtülmez. Sprey yardımıyla nemlendirilir. Çimlenmeleri 15-30 günü bulabilir. Heliotropium tohumları geç çimlenen tohumlardandır. Bu yüzden biraz sabırlı olmakta fayda var. Bitki yaz aylarından sonbahara kadar çiçeklenir. İklim kuşağı 10-12 arasında yetiştirilir. Bakımı kolay olan bitki genelde hastalıklara da çok az maruz kalır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder