Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Saksıda hercai menekşe Viola Tricolor yetiştirme

İç mekanda  Hercai Menekşe-Viola Tricolor(Johnny Jump-Up) Yetiştirme


Özellikle serin iklimlerde yaşayan bir çiçekseverseniz ve kış soğuklarında bile çiçeklerini sizden esirgemeyen bir bitki yetiştirmek istiyorsanız, hercai menekşeleri favori listenize eklemelisiniz.

Hercai menekşeler,
menekşegiller(Violaceae) ailesine ait bir çiçek olup, anavatanı Avrupa olan, ülkemizde park ve bahçelerde, peyzaj alanlarında sıkça rastladığımız bitkiler arasında yer almaktadır.
Soğuk havalara ve dona oldukça dayanıklı bir bitki olduğu için, iklim kuşağı 3-9 arasında rahatlıkla yetişebilmektedir. -20° ye kadar soğuğa dayanabilmektedir.
Burada bahsedeceğimiz menekşe türü 3 renkli menekşe olarak bilinen (Viola Tricolor), diğer ismiyle Johnny Jump Up).
Viola' lar, Pansy' lere göre daha küçük yapıda ve sık çiçeklenen bir Menekşe türüdür. Sarı ve mor renklerin ağırlıklı olduğu bu bitki, kendisiyle akraba olan Pansy türüne göre daha fazla sıcağa mukavemet gösteren bir yapıya sahiptir.




  Hercai Menekşelerin Bakımı ve Çoğaltılması

Bu bitkiyi, balkonlarınızda ve saksıda da yetiştirebilmeniz mümkün. Serin havalardan hoşlanan, yarı gölge ve aydınlık alanlarda iyi gelişim gösteren bir bitkidir. En iyi kök gelişimini serin havalarda yaparlar. Yazın kavurucu sıcaklarından ve direk güneş ışığından hoşlanmazlar. Korumalı ortamlarda 4 mevsim ekilebilen bu bitkiyi, serin hava bitkisi olduğu için güz mevsimi ekdiğinizde, erken baharda çiçeklenmesini sağlayabilirsiniz. Sadece sabah ve akşam batmaya doğru güneş alan bir bölgeye yerleştirip, yakıcı sıcaklardan korumanız gerekmektedir. Bitkinin bulunduğu yer havadar ve aydınlık bir ortam olmalıdır. Çok gölge ve sıcak ortamlarda iyi yetişmez ve güzel gelişim göstermez. 
Bunun için kuzeye bakan bir balkon tercih edebilirsiniz. Menekşeleri balkonlarda dikdörtgen saksılara dikebilirsiniz. Toprak ise torf, bahçe toprağı karışımı geçirgen ve humuslu bir toprak olmalıdır. Toprak kurudukça sulama yapılmalıdır. Yazın toprağı nemli kalmalı,  susuz da bırakılmamalıdır. Aşırı sulama çeşitli hastalıklara ve kök çürümesine neden olabilmektedir.  Bitki toprağına ayda bir sıvı besin takviyesi yapılması önerilir.
Bitki tohumlarından kolaylıkla çoğaltılabilmektedir. Bitki kurumaya yüz tuttuğunda, geçen çiçeklerinin ardından oluşan tohum kapsüllerini saklayarak bir sonraki sezonda tekrar yetiştirebilirsiniz.
Sonbaharda ektiğinizde yazı ilk karşılayan çiçeklerden biri, kış sonundan itibaren açmaya başlayan hercai menekşeler olacaktır. 
Hercai Menekşeler bulunduğu ortama kolaylıkla adapte olan, çok fazla bakım istemeyen ve yaygın yetiştirilen çok yıllık çiçeklerden bir tanesidir.
Geçen çiçeklerini koparmanız daha fazla çiçeklenmesini teşvik edecektir. 

Hercai Menekşeler seni unutamıyorum aklım sende gibi anlamlara sahip bir bitkidir. Kışın ve serin havalarda yetiştirmeye en uygun türlerden bir tanesidir.
Eylül gibi ektiğiniz üç renkli Menekşeler (Viola Tricolor) Şubat ayı gibi çiçeklendiler ve balkonumuza renk kattılar. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder