Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Umutsuzluk duygusundan kurtulma yolları

 Akıl sağlığı ve bağımlılıkla ilgili sorunlara genellikle bir umutsuzluk duygusu eşlik eder. Umutsuzluk, birey, özellikle başarısız iyileşme girişimlerinin ardından, içinde bulunduğu durumda sıkışıp kaldığında ortaya çıkar. Böyle bir ruh halindeki bireyler, içinden çıkılması imkansız gibi görünen derin ve karanlık bir deliğe saplanmış hissederler. Bireylerin bir zamanlar zevkli buldukları etkinliklere, olaylara veya kişilere olan ilgilerini kaybetmelerine neden olabilir. Umutsuzluk sıklıkla tecrit etme arzusuyla ve çaresizlik ve güçsüzlük gibi olumsuz duygularla ilişkilendirilir.


Umutsuzluk duyguları, finansal sorunlar, ilişki sorunları, sağlık sorunları veya diğer olumsuz durumlar gibi çeşitli olaylardan kaynaklanabilir. Umutsuzluk aynı zamanda depresyon veya anksiyete gibi bir akıl sağlığı sorununun veya uyuşturucu, alkol, kumar, yiyecek, seks veya diğer davranışsal bağımlılıklara bağımlılığın bir belirtisi olabilir. Birey, durumunun yeterince şiddetli olduğunu ve asla iyileşmeyeceğini hissederse, nihayetinde umutsuzluk duyguları intihara yol açabilir.

Umutsuzluk bir kısır döngü olabilir, çünkü kişi kendini umutsuz hissettiğinde, aşırı uyuma, tecrit etme, alkol alma veya aşırı yeme gibi davranışlarla meşgul olabilir ve bunlar genellikle yalnızca umutsuzluk duygularını şiddetlendirir. Bu nedenle, kişi kendini umutsuz hissettiğinde, sabahları yataktan kalkmak, bir arkadaşıyla konuşmak, egzersiz yapmak veya sağlıklı bir yemek yemek gibi yapmaktan hoşlanmayabilecekleri şeyleri yapmaya kendini zorlamalıdır.

 Neyse ki, umutsuz hisseden ve bir akıl sağlığı sorunuyla mücadele eden herkes için umut var. Günümüzde, bilişsel davranışçı terapi ve kişinin iyileşmesine yardımcı olabilecek yeni psikotropik ilaçlar gibi tarihin herhangi bir döneminden daha fazla kanıta dayalı tedavi yöntemi vardır. Ayrıca terapi ve tedaviye her zamankinden daha fazla erişim var. 

Ayrıca herkesin ruh halini iyileştirmek, zihinsel sağlıklarını dengelemeye yardımcı olmak ve genel olarak daha sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak için atabileceği çeşitli pratik bütünsel adımlar vardır. İnsanların zihinsel sağlıkları üzerinde olumlu bir etkisi olacak davranış değişikliklerinin bazı örnekleri arasında 7-8 saat uyumak, daha sağlıklı doğal gıdalar yemek, düzenli bir egzersiz programına katılmak, nefes egzersizleriyle zihni susturmak gibi şeyler sayılabilir. ve meditasyon, daha az teknoloji (özellikle sosyal medya) kullanmak, daha sosyal olmak, alkolden kaçınmak ve liste uzayıp gidiyor. Bu değişiklikler kimilerine basit görünse de, birçokları için bunaltıcı olabilir. Anahtar, günlük yaşamlarımızda nihayetinde kendimizin daha sağlıklı bir versiyonuna yol açacak küçük artımlı değişiklikler yapmaktır.

Umutsuzluğunuzu sorgulamak da önemlidir. Bireyler zihinsel ve fiziksel durumlarını ve mevcut koşullarını felakete uğratma eğilimindedir. Başka bir deyişle, işlerin ne kadar kötü olabileceğini aşırı abartma eğilimindedirler. Kişinin bir sorunla karşılaştığında, onu olduğu gibi görmesi ve olduğundan daha kötü olmaması önemlidir. Örneğin, kendinize depresyonunuzdan asla çıkamayacağınızı söylüyorsanız, kendinizi depresyonda hissetmediğiniz bir zamanı düşünün. Böyle bir zamanı hatırlayabiliyorsanız, kendinizi depresyonda hissetmemenizin mümkün olduğunu bilirsiniz. Bu tür düşünceleri sorgulamak, umut parçacıklarının hayatınıza girmesine ve umutsuzluk duygularının azalmasına izin verir.

En önemlisi asla pes etmeyin.

Source:

https://www.familyaddictionspecialist.com/blog/feeling-hopeless-signs-symptoms-and-ways-to-recover

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder