Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Sardunya çiçeği ve bakımı hakkında herşey

Sardunyalar evlerimizde en çok yetiştirilen çiçeklerden olup, parlak çiçekleri ilkbahardan sonbahara kadar çiçek açacak, bakımı kolay bol çiçek açan çiçeklerdir. Sardunya bitkileri çoğu bölgede yıllık olarak yetiştirilir, ancak 10 ve 11 iklim kuşağına ait bölgelerinde yaprak dökmeyen uzun ömürlü olarak kabul edilir. Yaygın olarak sardunya olarak adlandırılsa da, Güney Afrika'ya özgü bu iyi bilinen saksı bitkisi aslında bir Pelargonium'dur . 

Sardunyalar tam güneş alan nemli fakat iyi drene edilmiş toprakta iyi gelişirler. Yaz sonunda budama ve dal çeliklerinden çoğaltma yapabilirsiniz. Çoğu sardunya kışın korunmaya ihtiyaç duyar ertesi yıl tekrar büyümelerini sağlamak için saksıları sonbaharda iç mekanlara taşıyın.

Sardunya Bakımı


TEMEL BİLGİLER

İKLİM KUŞAĞI BÖLGELERİ:

10-11 iklim kuşağına ait bölgelerinde kışa dayanıklıdır, yıllık olarak yetiştirilir veya daha soğuk bölgelerde iç mekanlarda kışı geçirmelidirler.

Yükseklik/Yayılma:

Türe göre değişir; en yaygın çeşitler ortalama 60 ile120 cm uzunluğunda ve genişliğinde, 5 ila 8 inç yükseklikte bulunan cüce çeşitler ve 6 ila 48 inç arasında yayılan sarmaşık türleri mevcuttur. Genelde  evlerde bodur türleri yetiştirilmektedir.

Konumlandırma:

Çoğu sardunya tam güneşte(en az altı saat güneş alan bölgelerde) en iyi şekilde büyür. Regal çeşitler kısmi gölgeyi sever ve bölgeler bazı gölgeleri tolere eder. Aşırı sıcak iklimlerde, öğleden sonra bir miktar koruma sağlanmalıdır.

Çiçeklenme zamanı:

Sardunyalar, ilkbaharda başlayan ve sonbahara kadar sürebilen uzun çiçeklenme mevsimine sahiptir. 

Renk:

Çiçekler beyaz, kırmızı, pembe, mor, leylak rengi, turuncu ve kırmızımsı-siyah tonlarında gelir. Sardunya yaprakları yeşil, altın, bronz, kırmızı, çok renkli veya desenli olabilir.

Sulama

Toprak nemli kalacak şekilde sulamasını yapabilirsiniz. Yaz aylarında toprak nemini çabuk kaybedeceğinden sulama miktarı artırılmalıdır. Kuraklığa dayanıklıdır ancak toprak kurudukça sulamak faydalı olacaktır.

Toprak

İyi drene edilmiş verimli topraklarda iyi gelişir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder