Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Hızlı ve sağlıklı kilo vermenin yolları


  Hızlı kilo vermek istiyorsanız, o zaman bu makale tam size göre. Kilo vermek uzun, acı veren ve zorlu bir yolculuk gibi hissedebilir. Lahana çorbası diyetinden meyve suyu temizlemeye kadar güneşin altındaki her şeyi denediğinizi düşünüyorsanız, sadece 5  kg kaybetmek ve 5  kg kazanmamak için, bu döngüyü kırmanıza yardımcı olacak uzman önerilerimiz var. Aşağıdaki makale, kilo vermenin neden zor olduğunu, sürdürülebilir, uzun vadeli sonuçlar için sağlıklı bir şekilde nasıl kilo vereceğinizi ve kilo verme seyahatinizi nasıl hızlandıracağınızı açıklayacaktır.


Hızlı kilo kaybı bir hafta içinde hedefinize ulaşacağınız anlamına gelmez
Başlamadan önce, şok diyetlerin çok sağlıksız olduğunu ve aradığınız sürdürülebilir, uzun vadeli sonuçları vermeyeceğini not etmek iyidir. “Haftada 10 kilo ver” tuzağına düşmemeye çalışın, yo-yo diyet genellikle düzenli bir beslenme düzenine döndüğünüzde daha fazla kilo almaya neden olur.
Bunun yerine, kilo verme yolculuğunuzu hızlandıracak, aynı zamanda size sürdürülebilir ve uzun vadeli sonuçlar verecek bazı sağlıklı kilo kaybı ipuçlarını paylaşıyoruz.
Kilo kaybı neden zor
Kilo kaybı zordur, çünkü modern yaşam hızlı ilerlemektedir ve her köşesinde yanlış bilgi ile doludur. Birçoğumuz vücut tipimiz için nasıl doğru besleneceğimizi bilmiyoruz. Nereye dönersek gidelim, işlenmiş yiyecekler, fast foodlar ve abur cuburlar bizi cezbeder. Bir hamburger ve patates kızartması almak, sağlıklı, ev yapımı bir yemek hazırlamaktan çok daha kolay. Ayrıca o kadar çok çelişkili bilgiyle bombalandık ki, sağlıklı ve dengeli bir diyet planının nasıl göründüğünü bilmek zor.
Kilo kaybı için en iyi diyet
Kilo kaybı için en iyi diyetin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini görünce şaşırabilirsiniz. Diyetimize ve egzersiz rutininize tek beden uyan bir çözüm yok. Bu sizin genlerinize bağlıdır - bazı insanlar için en iyi diyet, düşük karbonhidrat diyeti olabilir, bazıları için ise düşük yağlı veya Akdeniz diyeti olabilir.
Her şey vücudunuzun farklı besin maddelerine nasıl tepki verdiğine bağlı olarak oluşur. Örneğin, doymuş yağa karşı yüksek bir duyarlılığa ve karbonhidratlara karşı düşük bir duyarlılığa sahipseniz, düşük karbonhidratlı veya ketojenik bir diyet planı sizin için işe yaramaz.  
DNA'nızı anlamak, kilo vermenize nasıl yardımcı olabilir?
Kilo verme yolculuğunuzu hızlandırmanın anahtarı DNA'nızda gizlidir. Vücudunuzun farklı besin maddelerine, toksinlere, egzersizlere vb. Nasıl tepki verdiğini anladığınızda, güçlü yanlarınızı geliştirmek için yaşam tarzınızı optimize edebilirsiniz. Daha sonra hangi diyet tipinin sizin için sağlıklı ve dengeli bir diyet olacağını şahsen belirlemek için daha iyi bir konumda olacaksınız.

Yağ yakıcı gıdalar - gerçekten varlar mı?
“Yağ yakıcı yiyecekler” terimi yanıltıcıdır, çünkü bu yiyecekleri diyetinize dahil etmek, başka bir yaşam tarzı değişikliği yapmadan yağları yakacak gibi görünmektedir. Gerçek şu ki, kilo verme çabalarınızı destekleyecek yiyecekler varken, rafine karbonhidratları kesmek ve fiziksel aktivitenizi arttırmak gibi değişiklikler yapmanız gerekecek.
Genel bir kural olarak, aşağıdaki yiyecekleri artırmak ve azaltmaktan herkes yararlanacaktır. Yüksek yağ veya yüksek karbonhidrat hassasiyetine genetik yatkınlığınız varsa, belirli makro besin maddelerinin alımını daha da ayarlamanız gerekebilir.
Elyaf bakımından zengin gıdalar alımınızı artırın:
  • Meyve ve sebzeler : Bunlar düşük kalorili ve liflidir. Ayrıca sağlık için hayati önem taşıyan mikro besinler (vitaminler ve mineraller) ile doludurlar.
  • Kepekli tahıllar (örneğin yulaf, kepekli ekmek ve kahverengi pirinç): bunlar lif bakımından zengindir ve düşük bir glisemik indekse (GI) sahiptir, bu da sizi daha uzun süre tam tutmanıza yardımcı olur.
  • Fasulye ve baklagiller : Yüksek lif içeriği dışında, baklagiller ve baklagiller mükemmel bir bitki bazlı protein kaynağıdır. Ayrıca, kan şekeri seviyelerinizi dengelemeye yardımcı olur, bu da tip 2 diyabet geliştirme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
(Tekli doymamış ve çoklu doymamış) sağlıklı yağ alımınızı artırın:
  • Bitki bazlı sağlıklı yağ kaynakları : Avokado, fındık ve tohumlar.
  • Yağlı balıklar : Yağlı balıklar aynı zamanda enflamasyonu azaltmaya ve kalp hastalığına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olan mükemmel omega 3 yağ asitleri kaynaklarıdır.

Şunlarda bulunan doymuş yağ alımınızı azaltın:
  • Yağlı et kesimleri (örneğin sığır eti, kuzu eti ve domuz eti)
  • Kanatlı cilt
  • Tam yağlı süt ürünleri (örneğin tereyağı, domuz yağı, ghee, krema, tam yağlı yoğurt ve tam yağlı süt)
  • Tropikal yağlar (örneğin hindistancevizi yağı ve hurma yağı)
  • Derin yağda kızartılmış paketler ve hazır paket yemekler
  • Fırın ürünleri (örneğin bisküvi, kek, hamur işleri ve turtalar)
  • Yağlı atıştırmalık yiyecekler (örneğin cips, dondurma ve sütlü çikolata)
Şunlarda bulunan rafine karbonhidrat alımınızı azaltın:
  • Beyaz ve kahverengi ekmek
  • Beyaz pirinç
  • Beyaz patates
  • Beyaz makarna
  • Çabuk hazırlanan yulaf ezmesi
  • Mısır
  • Fırın ürünleri (örneğin kekler, çörekler, bisküviler, hamur işleri ve turtalar)
  • Şekerli mısır gevreği
  • Şeker ve şeker ikameleri (örneğin bal, şurup, hindistan cevizi ve tarih şekeri)

 
Kilo kaybı için en iyi egzersizler


Kilo kaybı için en iyi egzersizler kardiyo egzersiz programıdır (aerobik, koşu veya bisiklet gibi). Ancak, ağırlık egzersizi eklerseniz, kaslarınızı tonlandırmanıza yardımcı olan bir metabolik şartlanma durumu elde edebilirsiniz. Ağırlık çalışması, egzersiz yaptıktan sonra daha fazla vücut yağ yakmanıza yardımcı olur, çünkü egzersiz seansından sonra bile vücudunuz enerji yakmaya devam eder.
Yağ yakma bölgesinin neresi?
Yağ yakma bölgeniz, maksimum kalp atış hızınızın yaklaşık% 60 ila 70'idir. Maksimum kalp atış hızınızı hesaplamak için 220 eksi yaşınızı kullanabilirsiniz. Örneğin, 30 yaşındaki maksimum kalp atış hızınız 190, bu nedenle yağ yakma bölgeniz 114 ila 133 civarında olacaktır. Yaklaşık 45 dakikalık düşük yoğunluklu, sürekli hal antrenmanına katılmanız gerekir (örneğin yağ yakma bölgesinin sağladığı faydaların tadını çıkarmak için koşu bandında koşu yapın).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder