Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olacak 10 ipucu

       
     Riskinizi anlayarak ve yaşam tarzınızda değişiklikler yaparak tip 2 diyabet riskinizi azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Yaygın risk faktörleri arasında kilo, kan basıncı, kolesterol ve trigliserit (kan yağ) seviyeleri bulunur. Ömür boyu yaşama alışkanlıklarını değiştirmek kolay değildir, ancak çabaya değer. 




Tip 2 diyabet riskinizi azaltmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları. 

  1. Diyabet riskinizi kontrol edin. Tip 2 diyabet risk değerlendirme testini yapın ve tip 2 diyabet geliştirme riskiniz hakkında daha fazla bilgi edinin. Testi İndirin.
  2. Kilonuzu yönetin. Aşırı vücut yağı, özellikle karın çevresinde saklanırsa, vücudun hormon insülinine direncini artırabilir. Bu tip 2 diyabet yol açabilir.
  3. Düzenli egzersiz. Haftanın çoğu günündeki ılımlı fiziksel aktivite, kilonun korunmasına, kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur ve ayrıca kan basıncını ve kolesterolü artırabilir.
  4. Dengeli, sağlıklı bir diyet yiyin. Diyetinizdeki, özellikle doymuş ve trans yağlardaki yağ miktarını azaltın. Daha fazla meyve, sebze ve lifli yiyecekler yiyin. Tuzu kesin.
  5. Paket servisi olan restoran ve işlenmiş yiyecekleri sınırlayın. Mümkün olduğunca taze malzemeler kullanarak kendiniz pişirmek en iyisidir.
  6. Alkol alımınızı sınırlandırın. Çok fazla alkol kilo almanıza neden olabilir ve tansiyonunuzu ve trigliserit seviyenizi artırabilir. Erkeklerin günde iki standart içkiden fazla içmemesi ve kadınların birden fazla içmemesi gerekir.
  7. Sigarayı bırakmak. Sigara içenler, sigara içmeyenlere göre diyabet geliştirme olasılığının iki katıdır.
  8. Kan basıncını kontrol et. Çoğu insan bunu düzenli egzersizle, dengeli bir diyetle ve sağlıklı bir kiloyu koruyarak yapabilir. Bazı durumlarda, doktorunuzun reçete ettiği ilaçlara ihtiyacınız olabilir.
  9. Kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltın. Diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar, obezite ve fiziksel hareketsizlik gibi birçok risk faktörüne sahiptir.
  10. Düzenli kontroller için doktorunuza danışın. Yaşlandıkça, kan şekerinizi, kan basıncınızı ve kan kolesterol seviyenizi düzenli olarak kontrol etmek iyi bir fikirdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder