Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Gram altın fiyatları ne zaman yükselir? 2022 için Altın Tahminleri

 2022 Altın fiyatları tahmini

Herkesin merak ettiği konulardan bir tanesi de şüphesiz altın fiyatları nasıl seyredecek, Altın fiyatlarına etki edecek faktörler nelerdir? Özellikle küçük yatırımcının enflasyondan korunmak için güvenli liman olarak gördüğü gram altın fiyatlarının ilerde ne olabileceği hakkında tahminleri belirtmek istiyoruz. 



Altın fiyatları koronavirüs salgını başlangıcından itibaren son zamanlarda yatırımcısının yüzünü güldüren bir yatırım aracı oldu. Pandemi döneminde ons altın 2200 dolara kadar ulaştı. Aşı haberlerinin gelmesi, ons altının 1800 doların altına gerilemesi ve Naci Ağbal döneminde yapılan faiz artışlarıyla dolar tl deki gerileme ile birlikte gram altın fiyatları 550 TL'den tekrar 400 TL ye kadar gerilemişti. 
Fakat merkez bankası başkanlarının görevden alınması, yapılan faiz indirimleri ile doların gelişmekte olan ülkelerdeki değer artışı ile birlikte gram altın fiyatları 1000 liraya kadar ulaşmıştı. Son olarak açıklanan kur korumalı mevduat modelinin duyurulması ile birlikte şu sıralar gram altın fiyatları 800 TL civarlarında seyrediyor. Peki bundan sonra gram altın fiyatları ve ons altının seyri nasıl olabilir bunlardan bahsetmek istiyoruz. Altın fiyatlarına etki edecek faktörler:

Küresel riskler ve enflasyon

Altın riskli ve belirsiz ortamları seven bir yatırım aracıdır. Ukrayna Rusya gerilimi gibi savaş ihtimalleriyle gelecek ile ilgili kaygıların olduğu zamanlarda yükselen bir emtiadır. Enflasyonun yüksek seyrettiği riskli dönemlerde yatırımcı kendini korumak için altın gibi güvenli liman arayışına gidecektir. Bu da doğal olarak altın fiyatlarının yükselmesi anlamına gelecektir.
Her ne kadar dünyada koronavirüs pandemi sinin kontrol altına alınması ile birlikte ekonomilerde biraz toparlanma görülse de yerini enflasyonist bir ortama bırakması değerli madenlerdeki gerilemenin sınırlı kalmasını ve altına olan talebin devam etmesini sağladı. Bu belirsizlikler ve riskler devam ettiği sürece altın fiyatları da muhtemelen yükselmeye devam edecektir. Dünyaca ünlü yatırım bankası Goldman  Sachs 2022 için ons altın tahmini 2150 dolar olarak açıkladı. Eğer bu tahmin gerçekleşirse gram altın fiyatlarında da 1000 lira ve üzeri fiyatlarını görülmesi çok normal olacaktır.

Dolar TL deki olası artışlar ve gram altına etkisi

Özellikle ABD'de ve küresel piyasalarda Enflasyonun artması, FED tarafından yapılacak faiz artışları ihtimalinin yüksek olması ile birlikte doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanması ihtimalini beraberinde getirecektir. Türkiye'nin dolara olan ihtiyacının artması, Merkez Bankası rezervlerinin hala ekside olması, Türkiye'nin dolara karşı kırılganlığın artmasına neden olmakta. Her ne kadar kur korumalı modelin getirilmesi, kamu bankaları aracılığı ile döviz satışı ve swaplarla dolar sabit tutulmaya çalışılsa da yukarıda bahsettiğimiz sebepler ve Türkiye'nin Makro ekonomik sorunlarının hala devam etmesi kurun ileride tekrar yükselme potansiyeline sahip olduğunu göstermekte. FED'in faiz artışları ons altında geri çekilme yaratsa da Dolar TL nin yükselmesi ve Enflasyonun Türkiye'de yüksek seyretmesi ile birlikte gram altın fiyatlarının yükselmesi de kaçınılmaz olacaktır. Söylediklerimiz bir yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte yaşanmakta olan ekonomik tablo ile birlikte gelecek ile ilgili tahminlerimizden ibarettir.
Bu yönüyle altın insanların, riskli ve enflasyonist ortamlardan kendilerini korumak ve hedge etmek için kullandıkları güvenli liman olma özelliği taşımaya devam etmektedir. 
Bu yönüyle Dolar TL nin seyri gram altın fiyatlarına doğrudan etkileyecektir.

Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder