Saksıda Sarı Şebboy Cheiranthus Cheiri Yetiştirme
Saksıda tütün çiçeği yetiştirme
Tütün Çiçeği Nicotiana Yetiştirme ve Bakımı
Rengarenk borumsu çiçekleri ve kokusuyla yaz akşamlarınıza renk katacak güzel çiçeklerden bir tanesi de Tütün Çiçekleridir(Nicotiana). Anavatanı Brezilya olan bu çiçek Patlıcangiller familyasından petunya ile akraba olan bir türdür. Tohumları petunya tohumlarına benzer küçük tohumlardan oluşmaktadır.
Bu çiçeği hem bahçenize ekebileceğiniz gibi saksıda da yetiştirebilirsiniz. Çiçeğin çoğaltılması sadece tohumdan yapılmaktadır. Tohumların Şubat veya Mart aylarında ekimini yaparsanız yaz başlangıcında size güzel çiçeklerini sunacaktır. Çiçekleri ağırlıklı olarak beyaz, kırmızı, limon gibi renklerden oluşmaktadır.
Hem görselliği, hem kokusu ile sizleri cezbedecek bu çiçek özellikle kokusunu akşam saatlerinde yaymaya başlamakta, kokusu yasemin çiçeğine benzediği için Yasemin Tütünü olarak da bilinmektedir. Benim de favorilerim arasında yer alan en hoş kokulu çiçeklerden bir tanesidir. Tohumdan yetiştirilmesi ve bakımının kolay olması, çiçeğin kapalı ortamlarda bile çeşitli zararlı ve hastalık üretmemesi, yaz boyu çiçekli kalması bu çiçeği cazip kılan özelliklerdir.
Saksıda Kokulu Petunya Yetiştirme
Geleneksel Kokulu Petunyalar
Petunyalar yaz mevsiminin vazgeçilmez güzel çiçekleri arasında yer alıyor. Patlıcangiller (Solanaceae) familyasına ait bu çiçeğin Anavatanı Güney Amerika'dır. Ülkemizde evlerde en çok yetiştirilen ve peyzaj alanlarını süsleyen çiçekler arasında yer alıyor. Bakımı da bir hayli kolay. Güneş seven bu bitki en çok çiçeklenmeyi günde en az altı saat direkt güneş ışığı aldığında sağlıyor. Bu yüzden petunyalarınızı bol güneş alabileceği bir ortamda yetiştirmelisiniz.
Burada sizlere tohumdan yetiştirdiğim kokulu petunyalardan bahsedeceğim. Petunyalar nasıl bir çiçektir? Hangi aylarda ekilmelidir.? Bakımı nasıl yapılır vs.
Saksıda yetiştirdiğim bu petunya türü hem kokulu, hem de çok yıllık bir bitki. Neredeyse tüm yaz hatta sonbahar mevsimi süresince çiçekli kalarak balkonlarınızı ve saksılarınızı süslüyor. Hibrit ve genetiği ile oynamamış, sürekli tohum veren, hatta dökülen tohumlarından kendiliğinden çoğalan çok güzel bir çiçek. Budandıkça yeni sürgünler veren dondan korunduğu sürece çok yıllık bir türdür . Yeter ki ona havadar bir ortam ve yeteri kadar güneş ışığı sağlayın. Ben bunları Arzuman Tohumdan aldım ve saksıya ekerek yetiştirdim.
Petunyaların Yetiştirilmesi ve Bakımı
Dondan korumalı bir ortamda(örneğin bir cam balkon) dört mevsim ekilebilen bir bitkidir. En güzeli bahar başı ekimini yapmaktır. Tohumları çok küçük yüzeye serpilerek ekiliyor. Ekim yaparken torf toprak kullanılmalı. Aydınlık bir ortamda üretim saksısına serpelediğiniz tohumları toprağa bastırmanız ve fısfıs ile nemlendirmeniz yeterlidir. Bir hafta içerisinde çimlendiğini göreceksiniz. Daha sonra büyüyen filizleri gerçek yerlerine şaşırtabilirsiniz. Dikine uzayan ilk sürgünleri keserseniz petunyanız daha toplu büyüyecek ve daha çok çiçek verecektir. Bahçe toprağı ve torf toprak kullanmanız yeterli olacaktır. Yeter ki nem tutumu yüksek geçirgen bir toprak olsun. Toprak özellikle yaz aylarında hafif nemli kalacak şekilde kurudukça sulamasını yapmak ve aşırı sulamaktan kaçınmalısınız. Birçok bitkide olduğu gibi aşırı sulama kök çürümesine neden olacaktır. Çiçeklenme dönemlerinde her iki sulamada bir sıvı gübre verirseniz daha iyi verim elde edersiniz.
Petunyalar güneşli ve havadar ortamlardan hoşlanan dış mekan bitkilerdir. Çok kapalı az güneş alan ortamlarda güzel yetişmezler. Aşırı nemli, havasız ortamlarda külleme hastalığına karşı hassastır. Eğer evlerde yetiştirecekseniz petunyalarınızı balkonunuzun iyi güneş ve hava alan bir ortam olduğundan emin olmalısınız. Geçen çiçeklerini koparırsanız çiçeklenme sayısı artar. Bu geçen çiçeklerden daha sonra tohum kapsüllerinin oluştuğunu görebilirsiniz. Seralarda ve pazarlarda satılan petunya türleri genelde hibrit oldukları için bunlar gibi tohum vermiyorlar. Genelde bunlar tek yıllık oluyorlar.
Bizim yetiştirdiğimiz petunyalar hem kokulular hem kalıcı bitkiler. Akşam saatlerinde daha yoğun olmak üzere odanızı çok güzel bir kokuyla dolduruyorlar. Külleme tarzı mantari hastalıklar dışında zararlı bir hastalık ürettiğini fark etmedim. Eğer sizde bu sorunları yaşıyorsanız petunyalarınız için fungusit tarzı ilaçlar kullanabilirsiniz. Bunları bulamıyorsanız bitki toprağına bir tatlı kaşığı zerdeçal ekleyebilir ve yine bir tatlı kaşığı zerdeçalı sütle karıştırıp sorunlu olan yaprakları fısfıs yardımıyla temizleyebilirsiniz. Bitkiyi ayrıca aşırı rüzgardan ve dondan korumaya çalışmalısınız. Tüm bunları yaparsanız petunyalarınız bol çiçek vererek sizleri memnun edecektir.
-
Why did I lost my trust in Google? I don't know how reliable Google is in some respects. It has become a world giant on the internet bu...
-
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz arama motoru Yandex gün geçtikçe daha popüler hale geliyor. Mobil alanında da kullanılan Haritalard...
-
İnsanların günlük hayatta sergiledikleri birtakım davranış biçimleri ve modeller vardır. Bazı olaylar karşısında nasıl davranılması gerektiğ...