Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Saksıda tütün çiçeği yetiştirme

Tütün Çiçeği Nicotiana Yetiştirme ve Bakımı

   Rengarenk borumsu çiçekleri ve kokusuyla yaz akşamlarınıza renk katacak güzel çiçeklerden bir tanesi de Tütün Çiçekleridir(Nicotiana). Anavatanı Brezilya olan bu çiçek Patlıcangiller familyasından petunya ile akraba olan bir türdür. Tohumları petunya tohumlarına benzer küçük tohumlardan oluşmaktadır. 

Bu çiçeği hem bahçenize ekebileceğiniz gibi saksıda da yetiştirebilirsiniz. Çiçeğin çoğaltılması sadece tohumdan yapılmaktadır. Tohumların Şubat veya Mart aylarında ekimini yaparsanız yaz başlangıcında size güzel çiçeklerini sunacaktır. Çiçekleri ağırlıklı olarak beyaz, kırmızı, limon gibi renklerden oluşmaktadır.

Hem görselliği, hem kokusu ile sizleri cezbedecek bu çiçek özellikle kokusunu akşam saatlerinde yaymaya başlamakta, kokusu yasemin çiçeğine benzediği için Yasemin Tütünü olarak da bilinmektedir. Benim de favorilerim arasında yer alan en hoş kokulu çiçeklerden bir tanesidir. Tohumdan yetiştirilmesi ve bakımının kolay olması, çiçeğin kapalı ortamlarda bile çeşitli zararlı ve hastalık üretmemesi, yaz boyu çiçekli kalması bu çiçeği cazip kılan özelliklerdir. 


Yasemin tütünü çiçeği petunyaya benzemekle birlikte ondan daha geniş yapraklı ve çiçek boyu olarak ondan daha uzun olan dikine büyüyen sürgünlerden oluşmaktadır. O da petunya gibi borumsu tomurcuklardan oluşan çiçekleri vardır. 
Tütün çiçeklerinin ekimini yaparken petunyalarda olduğu gibi ışıkla çimlendikleri için toprağa gömülmemeli tohumlar yüzeye serperek bastırılmalı ve sprey su ile nemlendirilmelidir. 7 ile 21 gün içerisinde çimlenme gerçekleşmektedir. Büyüyen filizleri gerçek yerlerine şaşırtırken en az 20 cm. lik  geniş ve uzun saksılar tercih ederseniz daha iyi olacaktır. Yaprakları geniş olduğundan ve çok kök yaptığından en az orta büyüklükte bir saksı kullanmalısınız. 

Tütün çiçekleri tam güneş alan ortamlarda yetiştirilmelidir. En az 6 saat güneş alan bir ortamda gelişimi güzel olacaktır. Nemli ve sıcak ortamlardan hoşlanırlar. Aşırı sıcaktan da kolay kolay etkilenmezler.  Batıya bakan akşam güneşi alan bir balkonda çok güzel büyüyecek ve çiçeklenecektir.
Susuzluğa da dayanaklıdırlar çok uzun süre susuz kalmadığı sürece yapraklarını buruşturmaz ve etkilenmezler. Fakat yine de toprak kurudukça düzenli sulama isteyen bir çiçektir. Daha çok çiçek açması ve sağlıklı olması için bir iki haftada bir sıvı gübre takviyesi yapılabilir.
Bu çiçeğin petunya gibi pazarlarda satıldığını görmedim. Kış bitiminde internetten tohumlarını temin  ederek yetiştirebilirsiniz. Sorunsuz büyüyen hastalık üretmeyen çiçeklerden bir tanesi. Daha doğrusu diğer çiçeklerime nazaran hastalık ve zararlı ürettiğine tanık olmadım. Tek ihtiyacı bol ışık. Ne kadar bol ışık kadar sağlıklı yetişen ve bol açan çiçekler demektir.
Daha önce hiç yetiştirmediyseniz ve sizin de uygun bir bahçeniz ve balkonunuz varsa yasemin tütünü çiçeğini yetiştirmeyi denemelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder