Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Saksıda Sarı Şebboy Cheiranthus Cheiri Yetiştirme

 Sarı Şebboy Duvar Çiçeği Yetiştirilmesi ve Bakımı

     Şebboylar görsel güzelliği yanında hoş kokusuyla da bilinen saksılarda ve bahçelerde yaygın yetiştirilen türlerden bir tanesidir. Şebboy kelimesi Farsça kökenli bir kelime olarak "şeb-gece” ve "būy-koku”  kelimelerinden dilimize geçmiştir.  Gece kokusu anlamına gelen bu çiçek özellikle akşam saatlerinde yoğun hissedilen kokusundan dolayı bu ismi almıştır. Kokulu çiçek severlerin gözdesi olan bu çiçeğin kokusu, çiçeklerinin üzerindeki uçucu yağlardan kaynaklanmakta ve parfüm sektöründe de kullanılmaktadır. Bir çok türü bulunan şebboyların burada anlatacağımız türü Sarı Şebboy- Cheiranthus cheiri, Erysimum cheiri veya Wallflower-Duvar Çiçeği olarak bilinen türdür.

CHEIRANTHUS CHEIRI WALLFLOWERCHEIRANTHUS CHEIRI OR WALLFLOWER



    Anavatanı Güney Avrupa olan bu çiçek, Turpgilller (Brassicaceae) familyasına aittir. Yaprakları seyrek ve mızrağımsı olan çiçeğin sarı ve turuncu renkte çiçekleri vardır. Bordürler ve çiçek tarhlarında yetiştiği gibi evlerde saksılar da yetiştirilebilir. 
 Aşırı sıcak havalardan hoşlanmazlar. En güzel gelişimi serin ve güneşli havalarda olur. Ayrıca aydınlık ancak yarı gölge alanlar da yetişir. En sevdiği aylar ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bu yüzden yaz sonu sonbahar ekimlerine uygun bir çiçektir. İlkbaharda da ekilebilir ancak çiçeklenmesi bir sonraki seneye sarkabilir. Bir sonraki ilkbaharda çiçeklenmesini istiyorsanız tohum ekimini kavurucu sıcakların sona erdiği sonbahar aylarında yapmalısınız. -12 dereceye kadar donlara dayanıklıdır. Kışın hangi çiçeği yetiştirebilirim diyenler için de güzel bir alternatiftir. Biz bu yüzden şebboy çiçeklerimizi sonbaharda dikmeyi tercih ediyoruz.
Evlerde yetiştirmek için aydınlık teras ve balkonlar yer seçimi için güzel bir tercih olacaktır. Çok büyük olmayan orta büyüklükteki bir saksıya tohum ekimini yapabilirsiniz. Çoğaltılması genelde tohum ile olan çok yıllık bir çiçektir. Geçirgen, verimli ve asidik olmayan, nem tutma özelliği yüksek olan topraklarda güzel yetişir. Bunun için kaliteli bir torf toprak kullanabilirsiniz. İlkbaharda çiçeklenen bu bitki yaz sıcakları gelince geçen çiçeklerini tohum kapsüllerine dönüştürür. Bu tohumlar olgunlaştıktan sonra alınarak bir sonraki sezon tekrar ekim yapılabilir. Güz aylarında tohum ekimini yaparsanız bir sonraki bahar çiçekleriyle ve kokusuyla sizleri karşılayacaktır. Sarı şebboyların bir diğer avantajı ise gündüz saatlerinde de etrafına güzel kokular yaymasıdır. Kış aylarında sulama azaltılmalı toprak nemli kalacak şekilde sulaması yapılmalıdır. Her bir iki sulamada bir sıvı gübre verirseniz gelişimleri daha güzel olacaktır. Aşağıdaki videoda balkonumda kendi yetiştirdiğim şebboylar hakkında bilgi verdim. Bunu da izleyip bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder