Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Düşüncelerimiz duygularımıza yön veriyor

Kötü düşünceleri olumlularıyla değiştirmek

 Hepimizin farklı ruh haline büründüğü zamanlarımız olmuştur. Kimi zaman mutsuz ve üzgün, kimi zaman depresif olabileceğimiz gibi kimi zamanda neşeli olduğumuz durumlar vardır. Bu duygu durum değişikleri hayatımızın bir parçasıdır. Yaşadığımız birtakım olaylar, aldığımız üzücü veya sevindirici haberler bizim bu ruh halimiz üzerinde etkilere sahiptir. İngilizcesi "mood" olarak ifade edilen bu farklı modların oluşması üzerinde asıl etkiyi yaratan ise düşüncelerimiz ve olayları yorumla biçimimizdir.

Endişe kıskaçından kurtulma


Beynimizi bir bilgisayara, düşünce kalıplarımızı da bir yazılıma benzetecek olursak eğer bu düşünce kalıpları içerisinde hayatı yanlış yorumlamamıza neden olabilecek kötü kodları değiştirebilirsek bizi umutsuzluğa ve kötü hissetmemize neden olan duygularımız da değiştirmiş oluruz. Ne zaman kendimizi çökkün ve mutsuz hissedersek bu yöntemi uygulayarak olumsuz kötü modlardan kurtulmuş oluruz.

Moralinizin yaşadığınız olumsuz bir durumdan dolayı bozulduğunu farz edin. Genellikle hayatın akışı içerisinde düzelecek bir durum olsa da bunu en kötü şekilde yorumlamaya ve olaylara kötü açıdan bakmaya elverişli bir ruh halimiz olabilir. Aslında bu pesimistik yani karamsar bakış açısını değiştirerek hayata daha olumlu bakmayı öğrenebilirsek her şeyin zamanla düzeldiğini bugün dert ettiğimiz şeylerin aslında önemsiz şeyler olduğunun farkına varabiliriz. Olumsuz moddan olumlu moda geçiş sürecinde yapmamız gereken olumsuz kodları yani düşünce ve hayatı yorumlama biçimimizi değiştirmek olacaktır.      

İçinizdeki içsese kulak verin eğer bu ses karamsar olmanızı söylüyorsa kötü düşünceler daha oluşmadan ve beynimize üşüşmeden, kendinize olumlu konuşarak iyimser düşünmenizi telkin edin. Daha sonra yağmur bulutu gibi yağan bu kötü seslerin kaybolduğunu görecekseniz. Zihnimiz daha önce yaşadığımız kötü tecrübelerin etkisiyle olumsuz düşünmemize sebep oluyorsa aslında bu düşünceler sizin değil yani algılarınızla oluşturduğunuz zihninizin tasavvurundan ibarettir. Aslıda olayların her zaman olduğu kadar kötü olmadığını daha önce de benzer kötü durumlar yaşadığınızı fakat onların bir şekilde üstesinden geldiğinizi kendinize hatırlatırsanız üzgün hissetmenize neden olan duygularında kaybolduğunu fark edeceksiniz. Üzgün hissetmemize neden olabilecek bu kötü kodları tekrar kodlayarak yazılımımızı değiştirebiliriz. Kendinize bazı sorular sorun:

Kötü hissetmenize sebep olan nedenler nedir? Nedenleri ortaya koyduktan sonra bunların endişelenmeye değer olup olmadığını tekrar kendinize sorun. Daha önce benzer durumlar yaşadınız mı? Muhtemelen bu durumlardan bir şekilde kurtulmayı başardıysanız bunları kendinize hatırlatmanız size güç verecek olumlu düşünmenizi sağlayacaktır. Olumlu düşünmek=olumlu hissetmek anlamına geleceğini için bu kötü ruh halinden çıkmamız kolaylaşacaktır. Kendinize asla kötü düşünceler telkin etmeyin sabırlı olmayı biraz zamana ihtiyacınız oluğunu biraz da kafaya takmama sanatını öğrenin. Gerçekleri kabul edin fakat onların da üstesinden gelinebilecek  güce sahip olduğumuzu ve birçok şeyin gözümüzde büyütmemize değmeyecek şeyler olduğunu kendinize hatırlatın. Bundan sonra hayatınızın değiştiğini ve yaşam kalitenizin arttığını fark edeceksiniz.

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder