Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Gül kokulu sardunya yetiştirme ve bakımı

 Gül sardunyası (Pelargonium graveolens), Güney Afrika'daki bazı ülkelere özgü bir çalıdır. Ülkemizde ıtır olarak bilinen sardunya da aynı aileye ait (Pelargoniums) bir bitkidir. Aslında sardunya olarak isimlendirilmesine rağmen bildiğimiz sardunyalarla akraba olsa da onlardan farklı bir türdür. Bitkinin yapraklarının gül kokusuna benzer hoş bir kokusu vardır. Bu güzel çiçeği internette rastladığım satış sitelerinden bir tanesinden temin ederek fidesini satın aldım. Şu an güz mevsiminde olduğumuz için çiçek açmış değil ancak çiçek açmasa bile yapraklarının hoş bir kokusu olduğu söyleniyor. Bitkinin yaprakları aynı zamanda aromatik yağlar içerdiği için gıda ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Bitki donlara dayanaklı değil. Sıcaklık 0° derecenin altına düşüyorsa korumalı bir ortama alınmalı ve donlardan korunmalıdır. 

Gül kokulu sardunya
Gül kokulu sardunya bitkisinin bakımı çok kolaydır. Güneşli ve yarı gölge ortamlarda yetiştirilmeye uygundur. Verimli ve iyi drene edilmiş topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Bitki ilkbahar ve yaz aylarında çiçek açar. Daha fazla çiçek açması için bitkinin 2 haftada bir  gübrelenmesi ve çok güneş alması öneriliyor. Solan çiçeklerini toplamamız çiçek kalitesini artıracaktır. Çiçeklerinin gül kokusuna benzer bir kokusu varmış. Gelecek yaz bu çiçekle ilgili de ayrıntılı video çekip sizlerle paylaşmak istiyorum. Şimdilik çiçek açmadığı için video çekmeye gerek duymadım. Gül sardunyaların üretimi de çok kolay. Uzayan dallarından alacağınız dal çeliklerini toprağa dikerek bitkiyi çoğaltabilmeniz mümkün. Sulamasını toprak kurumaya başladıkça yapabilirsiniz. Toprağı nemli tutmalı ve aşırı sulama yapılmasının yapraklarının solmasına ve kurumasına neden olduğunu bilmelisiniz. Bitki saksıda ve ılıman iklimlerde dış mekanda yetiştirilmeye uygundur.
Gül sardunyalar mevsimlik bir çiçek olmayıp çok yıllık bitkilerdir. İyi bakıldığı sürece uzun zaman yaşayabilir. Bitkiyi 13 ile 21° sıcaklık aralığında tutmak iyi olacaktır. Daha yüksek sıcaklıklar bitkiyi strese sokabilir. Eğer kışın iç mekanda bakılacaksa güneye bakan ve güneş alan bir noktaya konumlandırılması güzel olacaktır. İç mekanda yetiştirildiğinde dallarında çok uzama görülürse budama yapılması önerilir.

Siz de bu çiçeği internetten temin ederek yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Evinize farklı bir aroma ve görüntü katacağını düşünüyorum.   



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder