Alev Çiçeği-Phlox Drummondii Bakımı ve Yetiştirilmesi
Alev çiçekleri kümeler halinde yoğun açan ve uzun zaman solmayan çiçekleriyle bahçelerinizi, bordürlerinizi ve saksılarınızı süsleyecek güzel türlerden bir tanesidir. Anavatanı Kuzey Amerika olan Polemoniaceae(mızrakotu) ailesine ait olan bir çiçektir. Çiçeğin en güzel özelliklerinden bir tanesi hafif de olsa hoş kokulu bir çiçek olmasıdır. Alev çiçekleri donlara dayanıklı yapılarıyla Türkiye genelinde yetiştirilmeye uygun olan bir türdür. Altmış farklı türü olan floksların bizim yetiştirdiğimiz türü olan Phlox Drummondii tek yıllık bir türdür. Anavatanı olan Texas'a özgü bir çiçek olup 1800'lü yıllarda Thomas Drummond tarafından keşfedildiği için bu isim verilmiştir. Saksıda yetiştirdiğim floksları aşağıdaki videoda anlatmaya çalıştım.
Alev çiçekleri 15 ile 30 cm uzunluğa sahip olabilir. İyi drene edilmiş toprakları ve tam güneş alan yerleri sever. Aynı zamanda yarı gölge ortamlarda da yetişir. Saksıda yetiştiriyorsanız en iyi çiçeklenme için bol güneş alan noktalara konumlandırmalısınız. Günde 6 saat güneş ışığı almaları çok iyi olacaktır. Aşırı ve yakıcı güneş alan bölgelerde biraz yarı gölge ortamlarda bakılmaları önerilir. Bahar başı erken çiçeklenmesini istiyorsanız sonbahar aylarında ekimini yapabilirsiniz. Bahar ekimleri için Şubat ayından Mayıs'a kadar ekimi yapılabilir. 2 ve 11 iklim kuşağında yetiştirilmeye uygunudur. -15° derecelere kadar soğuk havalara dayanabilir.
Solan çiçeklerini temizlemek çiçeklenmeyi artıracaktır. Solan çiçeklerinin ardında oluşan tohum kesecikleri toplanarak bir sonraki sezon tekrar ekimini yapabilirsiniz. Toprak seçicilikleri olmamakla birlikte iyi drene edilmiş hafif asidik toprakları severler. Toprağı hafif nemli kalacak şekilde özellikle büyüme dönemlerinde düzenli sulama yapmalısınız. Çiçeğin küllenme dışında görülen zararlıları olduğunu pek fark etmedim. Hastalıklardan korumak için güneş alan havadar bir ortamda yetiştirdiğinizden emin olun.
Alev çiçekleri çiçeğinizin polenlenmesini sağlayan arıları ve kelebekleri üzerine çeker. Bitkinize diğer bitkilerde olduğu gibi bahar başlangıcında 2 haftada 1 sıvı bitki besini verebilirsiniz. Saksıda yetiştiriyorsanız 0 ve 1 nolu olarak adlandırılan saksılar yeterli olacaktır. Ayrıca dikdörtgen ve geniş saksılara 15 cm aralıklar da dikilebilir. İlk çıkan sürgünleri 3'te1 oranında budamak daha fazla çiçeklenmesini ve yeni sürgünler vermesini sağlayacaktır.
Flokslar kaya bahçelerinde, bordürlerde ve saksıda yetiştirilmeye uygundur. Phlox Drummondii tek yıllık bir varyete olduğu için çoğaltılması tohumla yapılır. Çok yıllık türlerde kökten ayırma veya tohumdan üretmek de mümkündür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder