Hurriyet Spor

Bumerang - Yazarkafe

Saksıda Çiçek Nasıl Ekilir Çimlendirilir?

Tohumdan Çiçek Yetişme Nasıl Yapılır?


Evinizi rengarenk süs bitkileriyle donatmak istiyorsanız, sevdiğiniz türleri satın almalısınız, ya da tohumdan kendiniz yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bitkiler dallarından veya köklerinden ayırılarak da çoğaltılabilir. Biz burada tohumdan yetiştirmeyi anlatmaya çalışacağız.

Tohumlar uygun mevsimde iç mekanda ya dış mekanda ekilebilirler. Her bitkinin tohumdan çimlenebilmesi, uygun ısı, nem ve birazda güneş ışığına bağlıdır. Bazıları gölgede çimlenirken, bazılarının hafif güneş alan bir ortama ihtiyaçları vardır. İç mekanda direkt güneş almayan camekanlı ve perdeli  bir balkon, yarı gölge bir alan uygun olacaktır. Toprak nemini birden kaybedecek kadar yakaıcı bir güneş almamalı. Kış boyu soğuk görmesi gereken tohumlar da mevcuttur. Bu bitkiler sonbaharda tohumlarını döker bunlar, kış boyu kar, don ve buz görerek bahar ayında çiçeklenir. Onlarıda bazen buzdolabında torf ile poşette bekletmek gerekebilir.

Genel olarak çiçek tohumları bahar aylarında veya sonbaharda 21-22°  derecede  uygun ortamda çimlendirilebililer. Bu sıcaklılıların çok üstü olan Temmuz-Ağustos ayları veya çok soğuk mevsimlerde çimlenme olmayabilir ya da zorlaşır. Lale,nergis gibi bazı bitkilerin soğanları kış aylarında toprağa dikilir. Hangi tohumun hangi aylarda ekileceğinizi bilmeliyiz.

İç mekanda saksılarda ya da viyollerde tohum nasıl çimlendirilir?



Öncelikle bol mineral ve humus içeren (perlitli olursa iyi olur), torf adında poşetlerde satılan bitki toprağına ihtiyacınız var.



Bazı yetişticiler tohumların erken çimlenmesi için ekmeden önce 24 saat nemli tülbent içerisinde saklamayı ya da ılık ve temiz su içerisinde 3-4 saat bekletip ekmeyi tavsiye ediyorlar. Buradaki amaç çimlendirmeyi hızlandırmak. Saksı içerisinde fısfısla nemini koruyarak iyice nemlendirdiğinizde aynı işlem(bazıları çillendirme ya da tohum çatlatma diye tabir ediyor) bir iki gün içerinde sakı içerisinde de gerçekleşir. Tercih size kalmış.

Saksı içerisine ekilecekse biraz drenaj delikleri üzerine çakıl taşı koymak suyun tahliyesi için iyi olur. Genelde ilk çimlendirmeyi kasalara ve plastik gözlerden oluşan viyollerde de yapabilirsiniz.

Saksıların 3/2' ine kadar torf doldurun ve bastırarak düz hale getirin. Tohumların bazılarının altta kalmaması için düzlemek gerekir. Tohumları serperek yada ikişer üçer aralarında 2-3 cm boşluk kalacak şekilde yerleştirin. Bunları çimlendikten sonra 10 cm olunca şaşırtmanız gerekeceğinden aralarında boşluk kalması iyi olur. Neden ikişer üçer derseniz her, tohum çimlenleyebilir. Bazen 3 tohumdan ikisi bozuk çıkabilir.

Üzerlerine tohum kalınlığının 3 katı kadar torf serperek tohumları toprakla kapatın. Çok derine ekip üzerine fazla toprak atarsanız tohoumlar derinde kalacaklarından yüzeye çıkmaları zor olur. Küçük tohumlarda ise incecik bir toprak serpmeniz yeterlidir. Genelde yarım santim ya 1 cm yi geçmemelir.

Son olarak fıfıs yardımıyla iyice nemlendirip sulamalısınız. Fısfıs kullanmanın sebebi  tazyikli su verirseniz aşırı sulayıp ve tohumların oynayıp kaymasına neden olursunuz veya çürütebilirsiniz. Toprak hafif hafif su püskürtülerek ıslanmalı. Ne çamur kıvanında ne de çok kuru dipleri de su alacak kadar nemlendirmek iyi olur.

Saksıların veya viyollerin üzerine nemini koruması için şeffaf buzdolabı streçleriyle çimlenene kadar örtün. Toprak kurudukça fısfıs yapın. Günde 15-20 dakika hava alması için naylon örtüleri kaldırın. 12-20 gün içerisinde çimlenme gerçekleşebilir. Isıya ve ortama bağlı olarak daha kısa ve uzun olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder